![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy któraś z klas: Model, View czy Controller powinna po sobie dziedziczyć ?
Pytam, bo widziałem przykłady bez dziedziczenia i z dziedziczeniem i wolę zapytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Drugim pytaniem, na które też znalazłem kilka odpowiedzi to przełączanie widoków. Uruchamiam index.php czyli ten podstawowy plik, a w nim uruchomienie kontrolera, który natomiast uruchamia model i widok... Fajnie, ale co dalej ? Na razie mam zrobione www.xx.pl/index.php?view=contact i ta zmienna view jest sprawdzana w switch/case i tam mam include odpowiedni widok i uruchomienie klasy danego widoku
W view mam stworzone jakieś menu np
Ale czy nie ma lepszego sposobu na to np przez pominięcie get czy coś ? Wiem, że jeszcze można ustawić routery na www.xx.pl/controller/action/param i wtedy tworzę kontrolery (ilość zależna od podstron), które uruchamiają różne widoki, ale to w formie takiego uproszczenia. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Np jakie inne wzorce ? Nie chcę dużego FW, chcę po prostu stworzyć sobie stronę, ale nie chciałem właśnie mieć jej na sztywno jeśli masz tutaj na myśli niezmienianie treści itd, chce mieć dostęp do tego w prosty sposób, a w przyszłości stworzyć panel, w którym będę mógł sam po zalogowaniu zmieniać treści, zdjęcia itd... Nie miałem na myśli żadnego frameworka, tylko wzorce. WZORZEC != FRAMEWORK Wzorców jest od cholery za przeproszeniem: MVP (Tutaj klasyczny dla wielu frameworków w php), MVVM, HMVC (Znany z Kohany 3). Na sztywno, miałem na myśli z góry ustalone widoki i kontrolery. Z ostatniej części twojego postu wynika, że chcesz zbudować prosty CMS, w takim razie nikt nie każe korzystać z full-stack frameworka, ponieważ masz też coś takiego jak chociażby Silex. Ten post edytował Dipter 26.06.2012, 15:38:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:45 |