![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy któraś z klas: Model, View czy Controller powinna po sobie dziedziczyć ?
Pytam, bo widziałem przykłady bez dziedziczenia i z dziedziczeniem i wolę zapytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Drugim pytaniem, na które też znalazłem kilka odpowiedzi to przełączanie widoków. Uruchamiam index.php czyli ten podstawowy plik, a w nim uruchomienie kontrolera, który natomiast uruchamia model i widok... Fajnie, ale co dalej ? Na razie mam zrobione www.xx.pl/index.php?view=contact i ta zmienna view jest sprawdzana w switch/case i tam mam include odpowiedni widok i uruchomienie klasy danego widoku
W view mam stworzone jakieś menu np
Ale czy nie ma lepszego sposobu na to np przez pominięcie get czy coś ? Wiem, że jeszcze można ustawić routery na www.xx.pl/controller/action/param i wtedy tworzę kontrolery (ilość zależna od podstron), które uruchamiają różne widoki, ale to w formie takiego uproszczenia. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz wybrać inną logikę całej tej aplikacji, bo obecnie brniesz w złą stronę:
1. Jeśli ma być zaledwie 2-3 strony (które w dodatku mają być na sztywno ustawione) to imho nie opłaca się przerabiać tutaj wzorca MVC na wszelkie i odbiegające od niego formy, tylko wybranie czegokolwiek innego bardziej pasującego. 2. Jeśli zaś stwierdzisz, że później będziesz chciał coś powiększyć, dodać podstrony, to wtedy robisz sobie sam problem, ponieważ wszystko zacząłeś tworzyć na sztywno. W cale nie powiedziane jest, że musisz korzystać z takich wzorców (z trzema warstwami), a nie innych skoro możesz zrobić aplikację w oparciu o "dwie warstwy" - Jedną odpowiedzialną za logikę, a drugą za wszelkie możliwe dane i informacje. Istnieje wiele MVC - podobnych wzorców, które mogą o wiele bardziej przydać się do twojej sytuacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:55 |