![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy któraś z klas: Model, View czy Controller powinna po sobie dziedziczyć ?
Pytam, bo widziałem przykłady bez dziedziczenia i z dziedziczeniem i wolę zapytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Drugim pytaniem, na które też znalazłem kilka odpowiedzi to przełączanie widoków. Uruchamiam index.php czyli ten podstawowy plik, a w nim uruchomienie kontrolera, który natomiast uruchamia model i widok... Fajnie, ale co dalej ? Na razie mam zrobione www.xx.pl/index.php?view=contact i ta zmienna view jest sprawdzana w switch/case i tam mam include odpowiedni widok i uruchomienie klasy danego widoku
W view mam stworzone jakieś menu np
Ale czy nie ma lepszego sposobu na to np przez pominięcie get czy coś ? Wiem, że jeszcze można ustawić routery na www.xx.pl/controller/action/param i wtedy tworzę kontrolery (ilość zależna od podstron), które uruchamiają różne widoki, ale to w formie takiego uproszczenia. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że źle pojmujesz MVC. MVC to sama idea dzielenia kodu na warstwy, to o co Ty pytasz to już działanie małego frameworka. Poza tym, nie identyfikuj (pojedynczych) klas z konkretnymi warstwami, bo często jest to dużo bardziej skomplikowane. Przeszukaj forum pod kątem hasła "framework" a gwarantuje, że znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania bo już dużo takich tematów było (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 23:21 |