Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Bezpieczna sesja
-ttdd-

Goście

Przeglądając temat http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=971557 natrafiłem na post !*!, a dokładniej chodzi mi o bezpieczeństwo sesji.

Mam na swojej stronie przy logowaniu do panelu administracyjnego coś takiego (po poprawnym wpisaniu danych):
  1. $_SESSION['admin_logged'] = true;

Do tej pory wydawało mi się to w miarę bezpieczne, ale po przejrzeniu w.w tematu zacząłem mieć wątpliwości.

Tak sprawdzam czy administrator jest zalogowany i jeśli tak wyświetlam odpowiednią stronę:
  1. if (!isset($_SESSION['admin_logged'])) {

Czy taki sposób jest bezpieczny?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
-ttdd-

Goście

to sposób, który podał !*! jest dobry? bo już się pogubiłem w tym wszystkim, a właśnie zacząłem pisać funkcje.

I od razu mam pytanie bo jednak do końca nie zrozumiałem. Napisałem coś takiego:

(logowanie)
  1. $session = session_id();
  2. $session = sha1($session);
  3. mysql_query("UPDATE `admins` SET `session_id` = '$session' WHERE `admin_login` = '".mysql_real_escape_string($_POST['admin_login']."'");
  4. check_admin_logged($session);

Tu chyba jest wszystko dobrze?

I funkcja sprawdzająca:
  1. function check_admin_logged($session) {
  2.  
  3. if (isset($session)) {
  4. $admin_session = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT `session_id`, `admin_login` FROM `admins` WHERE `session_id` = '$session'"));
  5. if ($admin_session === ?) {
  6.  
  7. }
  8. }
  9.  
  10. }

Nie wiem co dalej i czy w ogóle idę w dobrym kierunku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 04:54