![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądałem różne skrypty for w poszukiwaniu dobrych rozwiązań. Padło na eval() z MyBB.
Zrobiłem taki kod: #template.php (proszę nie krytykować, że to nie nadaje się na OOP ponieważ później tą klasę będę rozwijał)
#index.php
Czy takie rozwiązanie jest pod względem optymalności i bezpieczeństwa dobre? Jeśli są jakieś zagrożenia to jakie? Jak testowałem 51 szablonów w jednym skrypcie, szablony: Użyte jeden raz Użyte 50 razy , to czas na localhost (z pendrive) dawał: około 0.05s. a na ugu: 0.0009s. Przy większych plikach pewnie czas się zwiększy dlatego pytam was w tej sprawie. Pewnie będę musiał też cachować te szablony, tylko pytanie jak? Np. szablon header będzie posiadał zmienną {$login} więc tak czy siak będzie musiało przejść przez eval. Macie na to rady? Z góry dziękuje i pozdrawiam, Paweł. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Mephistofeles - twig korzysta z evala, ale tylko w sytuacji kiedy nie korzysta się z cache: https://github.com/fabpot/Twig/blob/master/...onment.php#L327 fakt jest to złe, ale jego użycie, czasami jest uzasadnione, bo inaczej danego zadania nie da się zrealizować. Próbowałem kiedyś jakoś to obejść, i nie użyć evala, ale zwyczajnie się nie da, oczywiście mówię o sytuacji kiedy tego cache nie ma.
Cytat Dla kogoś, kto babrze się w HTMLu nie ma większego znaczenia język szablonu, byle HTML był oddzielony. Dokładnie tak! Niektórzy uważają że to jest dla frontendowca łatwiejsze do zapamiętania, zrozumienia ITP, a jest to tak na prawdę gówno prawda (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 19:32 |