![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciał bym się tutaj od was dowiedzieć, a raczej sprawdzić waszą opinię, na temat tworzonej prze zemnie aplikacji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dał bym wam tutaj kod całej aplikacji, ale zhańbicie mnie za brak komentarzy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Więc dam tutaj to o co mi najbardziej chodzi :0 bo zaraz muszę iść bo kupuję auto i jadę obejrzeć. Tak więc: Czy mój pomysł i wykonanie klasy Services jest jako tako dobrym pomysłem ? Proszę też podać opinie co by było lepsze Zawiera wszystkie moduły, które będą istnieć w aplikacji - jest to tak jak by klasa 'globalna' którą dziedziczę w każdym module i subapplikacji Tutaj klasa: http://pastebin.pl/98ea402f3821b5a688938600644705df Tutaj daję Controller - jest to klasa startowa aplikacji, zbiera i uruchamia wszystkie najważniejsze moduły, konfiguruje aplikację do przyjęcia subapp http://pastebin.pl/b0da971b8c165e15df693a8e6725edff Tak jak wyżej - dobry pomysł ? Tutaj pyt: Czy ładowanie sub aplikacji w taki sposób (klasa niżej ) jest dobre i praktyczne? http://pastebin.pl/47b3e9317425e238dfb8ced5485f9c97 Proszę o odp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "class Controller extends Services" Myślałem że w ten sposób rozszerzam klasę Controller, a nie Services (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , Ale trudno.. W każdej innej klasie, nawet sub aplikacji korzystam z extends Services, i dostaję wtedy dostęp do wszystkich zasobów i modułów. W tedy w każdym miejscu mogę użyć $this->Database()->select( /* args */); Klasa nie może być statyczna, lecz tylko zmienna w której przechowuję dane o modułach czyli zmienna Services::$_modules. W ten sposób zapobiegłem duplikowaniu modułów przy każdym dziedziczeniu w klasach. "Nie zauważyłem byś gdziekolwiek przekazywał jakąkolwiek konfigurację, a to poniekąd zły znak. " Cytat $this->Data()->getVars(); Tutaj zbieram dane od clienta i jego przeglądarki. A w module Config() trzymam całą konfiguracje, stałą i zmienną, która jest dopasowywana do każdej sesji. Nie wiem czy to dobrze, ale liczę na ostrą krytykę (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Dane imho nt. modułu itp powinny zostać wcześniej sprawdzone (długość, czy to string itp) i dopiero później powinny być przekazane do Applications w celach sprawdzenia istnienia i utworzenia obiektu. Dane są sprawdzane, te od clienta, ale nie pod kątem aplikacji i typów bo to tak jak by zbieranie i filtrowanie wszystkich dostępnych zmiennych globalnych i sprowadzenie ich do zmiennej w klasie Data. Ale pomyślę nad tym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Co to dodać linijkę czy dwie na sprawdzenie czy w urlu app, module, section są stringami, mają odpowiednią długość itp . Cytat Skoro korzystasz z jakiejś ścieżki kilkukrotnie to zapisz ją gdzieś do zmiennej i używaj w ten sposób. Poza tym lepiej byś tę ścieżkę przekazał jako argument / klucz konfiguracji, zamiast ustawiać na sztywno w klasie. Wiem, wiem, ale to było dla testu i zapomniałem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Zrobi się, dzięki za uwagę. DependencyInjection Już to przerabiałem w starej aplikacji.. ale nie wiedziałem że tak to się nazywa. Ale nie wiem czy mi to da taką elastyczność jak tymczasowe rozwiązanie. Muszę pomyśleć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:33 |