![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka? Przy okazji, czy w stopce można mieć link? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale sam 1 nie dałbyś rady nikt chyba nie jest w stanie ogarnąć tylu dziedzin ile zostało tam wykorzystanych rozpoczynając od spraw technicznych Czyli 1 osoba nie możne napisać silnika gry komputerowej, przeglądarki internetowej, systemu operacyjnego i niczego innego, bo jest to ponad siły 1 osoby? Załamujesz mnie. Co innego kwestia analizy tego co chce się z robić z innymi, ale to nie wyklucza jednostki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli 1 osoba nie możne napisać silnika gry komputerowej, przeglądarki internetowej, systemu operacyjnego i niczego innego, bo jest to ponad siły 1 osoby? Załamujesz mnie. Co innego kwestia analizy tego co chce się z robić z innymi, ale to nie wyklucza jednostki. Powiem CI tak. Napisałem skrypt sklepu internetowego + systemu magazynowego, gdyż żadne z rozwiązań dostępnych onegdaj na rynku nie odpowiadało moim potrzebom. Utrzymanie tych dwóch skryptów (które są już napisane i działają) pochłania mi bardzo dużo czasu. Ciągle wynikają jakieś nowe potrzeby zintegrowania czegoś z systemem zewnętrznym (a to allegro, system płatności, system bankowy, system firmy kurierskiej, system wysyłki sms, system mailingowy, system kontaktów z klientem itp). Wraz z rozwojem sklepu ciągle pojawiają się nowe pomysły i skrypt rozwija się w kierunkach, których nawet nie przewidywałem na początku. W stosunku do pierwotnej wersji (która przecież działała produkcyjnie) mam już chyba z 5 razy tyle kodu i ciągle w planach wiele funkcjonalności. Pomysły pojawiają się szybciej niż jestem w stanie je realizować. Do tego dochodzi serwis już działających, poprawki itp. Wszedłbyś na ten sklep, to pewnie na pierwszy rzut oka nie zauważyłbyś różnicy między innymi sklepami jako użytkownik, bo 90% prac to dodatkowe funkcjonalności, których gołym okiem nie widać, a które dają klientowi lepsze odczucia zakupowe czy też pracownikom pozwalają zwielokrotnić szybkość pracy. Gdybym mógł sobie pozwolić na zatrudnienie informatyka i wyłożenie tych 5000zł co miesiąc, to wierz mi, że miałby co robić rozwijając ten sklep i go serwisując. To doświadczenie daje mi pogląd jak wygląda rozkład pracy nad działającym oprogramowaniem, a przecież to się ma nijak do skali FB i problemów, które oni muszą rozwiązywać. Jeden z użytkowników tutaj na forum, z którym wymieniałem pw pracuje w WP - w sumie zwykła stronka serwująca newsy - zapytaj go ile osób pracuje nad utrzymaniem tej stronki. Pisanie o tym, że jednostka może to ogarnąć jest śmieszne. Zapewne jest tam tyle znaków w kodzie, że nawet nie dałbyś rady ich wklepać z klawiatury w jakimś rozsądnym czasie klepiąc w klawisze zupełnie losowo - a gdzie planowanie, testowanie, usuwanie bugów, ciągły rozwój aplikacji itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 05:48 |