![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka? Przy okazji, czy w stopce można mieć link? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale zdajesz sobie sprawę, z tego, że FB nie dobiera tego na zasadzie "ten pan interesuje się x,y,z" i szukamy dla niego JAKIEJŚ reklamy, która JAKOŚ pokrywa się z jego zainteresowaniami.
Kluczem jest tu słowo konwersja - przy takiej skali jaką prowadzi FB warto zainwestować np. 5mln $ w rozwój algorytmów dobierających reklamy dla użytkowników, które np. zwiększą klikalność reklam o 5% . To nie jest już prosty dobór reklamy do użytkownika tylko wyrafinowany system, który: a) analizuje użytkownika, oszacowuje co może go NAJBARDZIEJ zainteresować (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) dobiera reklamy tak aby były jak najbardziej klikane Zgodzę się, że sama idea jest prosta i nie ma tu tajemnicy, ale założę się też, że różnica między klikalnością w prostym systemie, a tym który przez lata rozwijał FB byłaby rzędu 100%. To jest właśnie to o co chodzi. I to dzięki temu FB jest np. w stanie wypracować dwa razy większy przychód z tego samego ruchu - czyli w efekcie zarobić kilka razy więcej (bo koszty zmienne przecież zostają na tym samym poziomie). Albo inaczej - napisanie wyszukiwarki jest przecież banalnie proste. Ja np. na swojej stronie napisałem wyszukiwarkę, która działa dość dobrze - indeksuje słowa/wyrażenia według miejsca gdzie się pojawiają, kluczowe frazy mają większe znaczenie itp i ogólnie daje trafne rezultaty, ale nie twierdzę przez to, że jestem w stanie napisać konkurencję dla Google ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:29 |