![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkujący w nauce php. Uczę się z książki Vademecum wydanie IV i doszedłem do tematu z klasami do tego tworzenie własnych funkcji. Siedzę już nad tym może z 4 dni i nie mogę tego pojąć. Może mi ktoś dać jakiś poradnik, filmik cokolwiek co mi przybliży stosowanie class, function i mnie tego jakos nauczy bo nie wiem czy to jest takie trudne czy ja jestem taki tępy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To moze teraz ja sprobuje opisac to w prosty sposob. Zakladam, ze programowac strukturalnie potrafisz. Teraz do rzeczy:
Obiekt - jest to swojego rodzaju unikalny byt, generalnie slowo "obiekt" moze opisywac cokolwiek, obiektem moze byc uzytkownik, polaczenie z baza danych,... doslownie wszystko. Klasa - klasa to wzor obiektu. W klasie opisujesz cechy obiektu i jego zachowanie w poszczegolnych sytuacjach. Sama klasa nie jest obiektem, obiekt tworzy sie na podstawie klasy. Z zalozenia kazdy obiekt powinien byc inny - nie ma sensu tworzyc 2 takich samych obiektow, np. 2 polaczen z ta sama baza majacych te same parametry. Wlasciwosc - wlasciwosc to cecha obiektu (zaimplementowana w klasie). Przykladowo wlasciwoscia moze byc nazwa uzytkownika - 2 roznie obiekty uzytkownikow beda mialy inne wartosci wlasciwosci "name" (bo 2 rozni uzytkownicy maja 2 rozne loginy). Wlaciwosc ma za zadanie opisac obiekt. Metoda - metoda to tak na prawde funkcja operujaca na obiekcie (i nie tylko, bo sa metody statyczne, ale to zostawmy na razie). Metoda ma za zadanie wykonac operacje na obiekcie. Przykladowo metoda "logout" wywolana na obiekcie uzytkownika po prostu tego uzytkownika wyloguje. To najprostszy opis obiektowosci, jaki przyszedl mi do glowy. Teraz przyklad:
Ten post edytował lukaskolista 19.06.2012, 08:11:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 00:43 |