![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka? Przy okazji, czy w stopce można mieć link? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze bym tutaj dodał, że trzeba zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem webmasterstwa - bo jedni rozumieją to jako robienie strony/cms itp. Inni bardziej szeroko jako "wszystko co działa w przeglądarce".
I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu. Np. u mnie w biurze wraz ze wzrostem ilości komputerów zupełnie staramy się odchodzić od technologii desktopowych na rzecz webowych: - mamy system magazynowo/fakturowy w php+jquery (korzysta się wygodniej niż z desktopowych rozwiązań typu subiekt) - zamiast tradycyjnych klientów poczty jest osTicket napisanym w php (taki system, dzięki któremu pracownicy mogą prowadzić korespondencję z klientami w jednym miejscu, przeglądać historię odpowiedzi innych pracowników itp) - zadania dla pracowników są (właśnie to wdrażam) za pomocą Astrid, dzięki temu każdy może sobie współdzielić zadania, przydzielać je innym, czy nawet przeglądać na telefonie jak jest poza biurem itp Sam mam już nawet pomysł na wydanie jednego programu zarezerwowanego dla desktopów, a który na pewno fajnie by się sprawdził w wersji przeglądarkowej, ale muszę znaleźć programistę na wspólnika, bo sam nie jestem w stanie się tym zająć od strony programistycznej. Reasumując PHP ma wiele zastosowań wychodzących poza proste strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu. Rozśmieszyłeś mnie. Tutaj jest mowa o PHP i jego zastosowaniach, a nie o Google'u. Google i PHP odległość kilku lat świetlnych, bo głównie korzysta z Pythona, C++ oraz innych tym podobnych tworów. PHP jest za wolne i mimo możliwości nie nadaje się imo do tworzenia czego innego, niż prostych stron WWW. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:59 |