![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poddać ocenie napisany dziś obiekt, który ma mi ułatwić i przyśpieszyć akcje związane z bazą danych.
Podkreślam ,że dopiero rozpoczynam przygodę z programowaniem obiektowym. Głównie chodzi mi o ocenę wydajnośći skryptu. - Nie wiem czy lepiej być stale połączonym z bazą czy co chwile otwierać nowe połączenia(tak jak w klasie). W kodzie może być malutki bałagan ale wszyscy wiemy jak coś wygląda gdy robi się to po dniu pracy. Funkcje: -insert -update -select Wszystko POWINNO chodzić sprawnie.
Podkreślam, że póki co w programowaniu obiektowym raczkuje... Przyjmuje na klatę całą krytykę i sugestie na które niecierpliwie czekam. Przykład zastosowania:
Ten post edytował Posio 16.06.2012, 17:56:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
1. Szkoda, że ograniczasz się jedynie do MySQL poprzez zastosowanie `. W przypadku użycia PostgreSQL otrzymasz błąd - tam kolumny escape'uje się za pomocą ".
2. Czy nie prościej do insert i update przekazać tablicę wartości na zasadzie klucz -> wartość, np:
3. Składowe $_host, $_database itd. wydają mi się zbędne. Zamiast nich przetrzymywałbym całą tablicę $_config. 4. W każdej metodzie tworzysz na nowo obiekt PDO. Wyodrębnij to do osobnej metody connect. 5. Brakuje metody delete (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:26 |