![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie projektowe. Tworzę system generujący umowy. Posiadam w nim klasę Worker zawierającą informacje o pracowniku. Z tym, że do jednej umowy potrzebuję 10 różnych informacji o pracowniku, a do innej umowy potrzebuję jedynie 4 właściwości(takich przypadków może być więcej - do rachunku potrzebuję jedynie imię i nazwisko). Stąd moje pytanie: Powinienem utworzyć klasę Worker zawierającą 4 właściwości, a potem rozszerzać ją do WorkerExtended zawierającej 10 właściwości? Może powinienem utworzyć abstrakcyjną klasę Worker oraz dwie dziedziczące po niej? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. Dzięki. Ten post edytował tolomei 7.06.2012, 22:52:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm a dla mnie to co napisałeś skowron-line jest lekko mówiąc.. nie zrozumiałe. Jeżeli będę chciał pobrać markę samochodu to po co mi wiedzieć jaki ten samochód ma silnik, przebieg czy kolor? Druga sprawa to dziedziczenie, które zaproponowałeś - co gdy z worker_companies będę potrzebował danych firmy a nie pracownika? pisać drugą klasę worker_companies, która będzie rozszerzała companies? Trochę absurdalne
Wg mnie to klasa umowy powinna decydować, które dane powinny być dostarczone:
$this->_worker -> setFields($fields); dodaje do zapytania odpowiednie pola Odpada problem z różną ilością danych i dziedziczeniem Ten post edytował CuteOne 11.06.2012, 06:23:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 10:38 |