![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Na wstępie muszę przeprosić wszystkich, że zajmuje miejsce na tym zacnym forum, szukając gotowego rozwiązania. Przyznam szczerze, że jestem kompletna noga z JavaScript i mimo usilnych starań zgłębienia tego języka, ni cholery mi nie wchodzi w moją mózgownicę. Dlatego też zwracam się z ogromną prośbą do osób znający ten język o pomoc w nakierunkowaniu, bądz też (piszę to ze wstydem) w wyręczeniu mnie w tym trudnym dla mnie dziele. Problem z jakim muszę się zmierzyć wygląda następująco: Chodzi mi o skrytpt w JS, polegający na odliczaniu czasu (powiedzmy co 5 min) od załadowania strony. Po upływie tych, że 5 minut, wyskakuje komunikat (coś na zasadzie alertu) z pytaniem, gdzie użytkownik ma do wyboru 2 lub 3 odpowiedzi. Jeśli odpowie prawidłowo na pytanie, alert się zamyka, a czas zostaje liczony od nowa i po kolejnych 5 min, wyskakuje nowy alert z nowym pytaniem (coś na zasadzie quizu), i tak w kółko. Powiedzmy, że pytań różnych jest 10 i generowane są losowo. W przypadku natomiast kliknięcia w błędną odpowiedz na alercie, do głównej strony ładowana jest nowa strona (w moim przypadku strona ze skryptem wylogowującym w PHP). Z góry dziękuję wszystkim patrzącym na moją prośbę z pobłażaniem i chęcią pomocy, a innych, krytykujących moje oczekiwania korzystania z wiedzy innych, doskonale rozumiem, jednak wyjścia nie mam jak proszenie o pomoc. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 6 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakładam ze jeżeli masz już jakąś stronę która ma system logowania to trochę się znasz na programowaniu.
wiec tak odliczanie będzie działo na zasadzie rekurencji tzn funkcja wywołuje samą siebie czyli po upływie 5 minut odlicza kolejne 5 minut
musisz oczywiście jeszcze odpalić pierwszy raz funkcje
teraz pozostaje wyswietlenie okienek oczewiscie tworzenie niestandardowych okienek może być trudne np z własnymi przyciskami (chyba ze w html'u ) wiec można by aplikacje oprzeć o okienko prompt gdzie wyświetla się komunikat i pole do wpisania jeżeli chodzi o test typu abc to porostu karz użytkownikowi wpisać w to okienko abc tu masz poczytaj o okienku prompt LINK:http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/okienka_dialogowe.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:26 |