![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Chciałbym zwiększyć wydajność swojego PC, najlepiej małym kosztem. Tutaj wynik testu mojego kompa : http://3dmark.com/3dm06/16686328 Zdaje się, że słabymi punktami mojego sprzętu jest procesor i ram. Myślę nad zakupem innego procesora. Zdaję sobie sprawę, że moja płyta główna (M2N-E z socketem AM2) nie jest zbyt nowa i demona szybkości tu nie założę, ale za pewne da się załozyć tutaj lepszy procesor, niż mój amd x2 athlon 64 4200. Pytanie do was, jaki najlepszy proc tu będzie pasował ? Tutaj mam listę. http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2N-E.html Ale wiele procesorów z tej listy ma "socket am2+", co zdaje się oznacza tyle, że z moją płytą główną nie będzie kompatybilny. Dlatego nie wiem, czy mam ufać tej liście. Czy możecie mi wskazać jedne z lepszych procesorów jakie rzeczywiście na moją płytę głównę wejdą ? Zdaję sobię sprawę, że wymiana proca może spowodować konieczność zmiany zasilacza, ale to już kiedy indziej. Następne pytanie, jaki wzrost wydajności mogę oczekiwać ? Czy opłaca się w to inwestować ? Ceny na allegro tych proców nie są zbyt duże, ale mniej więcej chciałbym wiedzieć czy warto się tym zainteresować. A może lepiej kupić ram ? 2 kości po 2gb ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wyjdzie pewnie koło 150zł (pewnie podobnie jak za proca) Jakbym kupił procka i ram, to by wyszło jakieś 300zł. Mniej więcej tyle kosztuje lepsza płyta główna. Co wy o tym sądzicie ? Opłaca się inwestować w tego komputerka ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie przeliczysz tak tego. Serio. To zależy w jakie jeszcze gry byś chciał grać. Nowa grafika to również lepsza wydajność w systemie. I to akurat jest zauważalne Wiem, że każda gra jest inna i ma inne wymagania. Jedna będzie wymagała dobrego proca ale zadowoli się skromną ilością ramu. Inna może mieć dokładnie odwrotnie. No cóż. Dziwnym trafem, lepsze sprzęty mają większą ilość punktów, więc wydaje mi się, że te testy w 3dmarku są jako-tako obiektywne. Dzięki za zainteresowanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Plany rozbudowy zostawiam na przyszłość, być może bardzo odległą. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 02:23 |