![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chcę zrobić paginację literową, wyglądającą mniej więcej tak: --A-- Adam Andrzej --B-- Bartek Bronek itd. Mam zapytanie SQL wyciągające dane i wydzielające pierwszą literę: i dwa problemy ![]()
ale wtedy nie dość, że problem pierwszy się uwidacznia, to za cholerę nie wiem, jak pobrać z tablicy tylko wpisy odpowiadające danej literze (eee, ktoś to rozumie? ![]() Pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli potrzebujesz listę wszystkich imion to pobieraj całość z sortowaniem po a-z, potem w php $pierwszaLitera='' i pętla jeśli $pierwszaLitera!= pierwszej literze aktualnego słowa to zmieniasz jej wartość na aktualną i wyświetlasz =A= jeśli jest taka sama wyświetlasz imie itd. aż wszystkie imiona się skończą - najprościej i efektywniej, wysyłanie kilk zapytań jest bez sensu, a jeśli chcesz ograniczyć wyniki oddawaj limit lub where i tyle.
Edit: @Crozin też ma dobry pomysł, dwie pętle, ale nie sprawdzasz za każdym razem pierwszej litery. Ten post edytował ShadowD 2.06.2012, 19:06:47 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:16 |