Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy taki wynik generowania i RAMu to dobry wynik?
Weles

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Piszę własne Forum od kilku miesięcy, i zastanawia mnie czy pobieranie zasobów przez moje forum jest duże jak na forum, czy małe.

http://mpgw.pl

Na samym dole nad stopką macie czas wygenerowania i pobierany RAM:

Strona wygenerowana w: 15.69 milisekund (0.016s)
Wczytując stronę, serwer użył: 0.41 MB RAM

Prosiłbym o opinię od was czy to dużo jak na forum czy mało.
Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sephirus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Co do czasu - to jest bardzo bardzo dobry czas (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (aż dziwne)

W sumie czas zależy w dużej mierze nie tylko od samego PHP ale od czasu łączenia z bazą, wykonywania zapytań (a zatem ich optymalizacji itd...) i uzyskanie czas rzędy < 20ms powinno być raczej mało prawdopodobne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (chyba że to wszystko jest cache'owane).

Do tego dochodzi też kwestia liczby użytkowników online - im więcej tym więcej oczekiwań na różne rzeczy - także w bazie danych i czas rośnie.

Moim zdaniem czas < 50ms na generowanie porządnej strony to super czas. Twój zatem jest bardzo dobry (o ile jest dobrze liczony) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Co do zajmowania pamięci RAM - 0,5MB to dziwnie mało i to dobry rezultat - pamiętaj jedynie o tym, że ciężko jest go dokładnie określić.

Ogólnie więc: jak na forum to baaaaardzo dobry rezultat - porządny - pochodziłem nieco i czas wacha się od ~10ms do ~70ms w zależności od typu podstrony - a to dobrze. Zastanawia mnie jedynie ta pamieć bo jest jej mało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jeżeli testy są realne to jest GIT (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 14:01