![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób we frameworkach MVC są wywoływane domyślne widoki? Tzn. nie pytam o zasady MVC, lecz o kwestię techniczą od strony wnętrza frameworka.
Np. w Zendzie tworzymy sobie najbardziej podstawowy kontroler:
I już na tym etapie Zend wie, że ma wyświetlić zawartość pliku index/index.phtml. Gdzie jest zawarty kod, który to realizuje? Działa to świetnie bo już w akcji można wyłączyć wyświetlenie zarówno layoutu jak i widoku, a nawet wywołać kilka widoków. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wasza dyskusja za bardzo do niczego nie prowadzi bo właściwie to oboje macie rację tylko prezentujecie inny punkt widzenia. To czy warto pisać FW zależy od wielu czynników. Myślę, że główne kryteria w tym przypadku to wiek i tryb pracy tzn. freelancer vs praca zespołowa w firmie.
Jeżeli ktoś jest młody i dopiero się uczy to myślę, że warto napisać własny FW, bo to zaowocuje w przyszłości. Ale i tak przed pisaniem własnego FW dobrze jest poznać inne dostępne już frameworki i je przeanalizować chociażby po to, żeby podpatrzeć kilka fajnych rozwiązać i zobaczyć co się sprawdza. Ale to też zależy od człowieka, bo dla zdolnej osoby pisanie FW poskutkuje dużą wiedzą i doświadczeniem, a dla mało ogarniętej masą złych nawyków i dziurawym systemem, bo też już dużo wynalazków widziałem. Natiomiast, jeżeli ktoś już ma trochę lat na karku i chce jak najszybciej podjąć pracę to pisanie własnego FW byłoby stratą czasu i odbiło by się bardzo nie korzystnie na: jakości projektów oraz na czasie realizacji. Na własny FW trzeba mieć dużo czasu i pierwsze jego wersje nie będą się nadawały do użytku. W przypadku pracy w firmie w większym zespole wybranie gotowego FW ma bardzo dużo zalet; - Przede wszystkim nie ma problemu, żeby kilka osób tworzyło jednocześnie projekt. Łatwo można się podzielić robotą i dużym atutem jest to, że FW przeważnie narzucają swoją architekturę, więc programiści skupiają się na tworzeniu logiki biznesowej i nie ma konfliktów typu, że każdy ma swoją klasę walidacji czy autoryzacji i jak to teraz połączyć. Łatwiej jest tworzyć jednolity projekt i go kontrolować. - Nie ma problemu, żeby inny programista dokończył projekt, jeżeli pierwszy poszedł na L4, urlop, itp. - Łatwo można włączyć kolejnych programistów do projektu, jeżeli realizacja się wydłuża, a termin co raz bliżej. - Często też skrypt napisany na FW będzie łatwiejszy w rozbudowie i edycji dla programistów, którzy go nie pisali, jeśli znają ten FW. Odnośnie jeszcze innych komponentów to czasami trzeba samemu coś napisać od podstaw z różnych powodów np. gotowe rozwiązanie nie spełnie założeń projektu, jest trudne w rozbudowie, nie wydajne, słaba dokumentacja lub jej brak, nie odpowiada naszemu stylowi programowania itd. To jest po postu kwestia indywidualna i każdy musi sam zdecydować co będzie dla niego lepsze w danym przypadku. Tak na marginesie: śmieszni są dla mnie ludzie, którzy mówią "ja zawsze wszystko piszę sam" a potem patrzę na taki projekt i widzę: smarty, jQuery, edytor Wysiwyg, a dispatcher z książki przepisany itd. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Co ma piernik do wiatraka? Wiatrak się może rozpierniczyć (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 11:41 |