![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób we frameworkach MVC są wywoływane domyślne widoki? Tzn. nie pytam o zasady MVC, lecz o kwestię techniczą od strony wnętrza frameworka.
Np. w Zendzie tworzymy sobie najbardziej podstawowy kontroler:
I już na tym etapie Zend wie, że ma wyświetlić zawartość pliku index/index.phtml. Gdzie jest zawarty kod, który to realizuje? Działa to świetnie bo już w akcji można wyłączyć wyświetlenie zarówno layoutu jak i widoku, a nawet wywołać kilka widoków. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie, czasami warto napisać własny FW (a przynajmniej można spróbować), ale żeby z tego wyszło coś rzeczywiście fajnego, to dobrze byłoby się zapoznać dogłębnie z kilkoma istniejącymi, sprawdzonymi rozwiązaniami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tzn. poznać je od podszewki, dobrze zrozumieć architekturę kodu oraz możliwości i sposoby używania (pisania za ich pomocą złożonych aplikacji). Plus do tego przydałaby się porządna wiedza na temat programowania w ogólności oraz doświadczenie w projektowaniu i kodowaniu.
Cytat Swój FW jest lepszy obojętnie jak działa, czy jest wydajniejszy, zawsze będzie lepszy bo został napisany przez Nas samych. Sorry, ale za wiele razy miałem do czynienia z takimi "frameworkami" napisanymi przez ludzi, którym się wydawało, że są dobrymi programistami i że stworzyli super dzieło, a w rzeczywistości te ich "frameworki" to była kupa prymitywnego śmiecia na poziomie rozwoju programowania sprzed co najmniej 10 lat. Co najśmieszniejsze, większość wyjaśniała swoje decyzje o napisaniu własnego FW tym, że chcą mieć "lekki" system, a istniejące FW-ki są "za ciężkie" (co to za argument? za ciężkie do czego?), bądź, że chcą mieć własny FW. No to mieli. W rezultacie wszystkie te rozwiązania, z którymi się zetknąłem, nie miały nawet połowy (co ja piszę - chyba nawet 1/5!) możliwości dobrych, znanych FW, za to mnóstwo najróżniejszych ograniczeń, upierdliwych wad i dziwacznych, pokracznych rozwiązań programistycznych. No ale to tak wygląda z mojego punktu widzenia (czyli kogoś, kto musiał - krócej lub dłużej - z takim systemem pracować); jeśli dla autora taki FW był OK, bo napisał go podług własnych potrzeb dla siebie samego, to w sumie wszystko OK i nie ma się do czego przyczepiać... Jak ktoś chce, niech pisze, i nikomu nic do tego. W końcu faktycznie technologia rozwija się dzięki tym, którzy tworzą nowe, innowacyjne rozwiązania. Cytat po jaką cholerę tworząc dla kogoś małą stronkę opartą o MVC mam kopiować kilkaset (kilka tysięcy?) plików, które wchodzą w skład Zenda? Kopiowanie niepotrzebnych plików jest bez sensu, jeśli w czymkolwiek przeszkadzają, gdy siedzą sobie w katalogach. Ale jest na to rada - np. taki ZF to zbiór najróżniejszych, luźno ze sobą związanych bibliotek - do projektu wystarczy skopiować tylko te potrzebne, używane pliki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A jeśli nie ma znaczenia, czy takie niepotrzebne pliki zostaną skopiowane, czy nie, to i problemu sensu/bezsensu ich kopiowania także nie ma, prawda? Cytat mam używać Zenda (czy innego gotowego FW) i nigdy nie wiedzieć, jak właściwie działa taki FW? Ależ nic nie stoi na przeszkodzie, by poznać, jak on działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:27 |