|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Kiedyś pisałem stronkę nie przejmując się kodowaniem. Pliki były zapisywane w ISO-8859-2. W bazie metody porównywania napisów w tabelkach były domyślne to było o ile pamiętam latin1_general_ci. W samych tabelkach też latin1_general_ci. Metoda porównywania całej bazy to było utf_8_polish_ci. I wszystko działało z tym, że w kodowaniu ISO. Kiedy włączałem stronę w Firefoxie to kodowanie się samo ustawiało na ISO-8859-2. Ale chciałem zmienić na kodowanie UTF-8. Otwieram zatem wszystkie pliki tekstowe i zmieniam je po kolei na UTF-8. Wszystkie elementy bazy danych zmieniłem na utf_8_global_ci. Kiedy włączam strone w Firefoxie to domyślnie startuje z kodowaniem ISO. Zmieniam ręcznie w FF na kodowanie UTF-8 i treść z plików .php jest widoczna, nie ma krzaczków. Gorzej z treściami z bazy danych. Gdy mam kodowanie UTF-8 to krzaczki są w treściach z bazy danych, gdy ISO - w treściach z plików. Jak sprawić, żeby treść całości (i bazy i plików) była w UTF-8? Jeszcze od czasu kiedy zmieniłem kodowanie w bazie to po dodaniu nowych danych do bazy, te dane są widoczne bez krzaczków, a stare z. Co ustawić w bazie danych? Czy utf_8_global_ci jest złą metodą porównywanai napisów? O co w ogóle chodzi z tą "metodą porównywania napisów"? Co to jest? Czy to w ogóle jest odpowiedzialne za kodowanie? Wszystkie operacje związane ze zmianą metod w bazie danych robiłem za pomocą phpMyAdmin bez wpisywania żadnych komend z MySQL. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.04.2026 - 04:11 |