Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Szukanie pozczegolnego znaku w MySQL
Arhimenrius

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam takie oto zapytanie do MySQL:
  1. $klasa = $db -> prepare("SELECT `clname`, `$data2` FROM `class");

I tutaj jest moje pytanie. Ponieważ pole 'clname' ma dane zapisane w formacie typu: 1IB, 3EN (tak jak to klasy szkolne). natomiast pole gdzie jest $data2, jest to statystyka, w sensie są tam jakieś punkty. I teraz takie moje pytanie. Jak zmodyfikować owe zapytanie, by pobierało np. wszystkie klasy pierwsze, oraz sumowało ich statystyke? (teo $data2, który np. przyjmuje wartość 'firsthalf').

Edit: Wiem że mógłbym to zrobić za pomocą LIKE, aczkolwiek wiem też iż jest ona niewydajna i w miarę możliwości chciałbym jej uniknąć.

Ten post edytował Arhimenrius 24.05.2012, 10:40:01
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Arhimenrius

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

12AF nie jest możliwe, no, są to klasy szkolne, czyli od 1 do 4 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) więcej jest wykluczone (zakładam iż ową aplikację będą używały osoby znające się na fachu bycia bibliotekarzem).

Tak wygląda po zmodyfikowaniu.

1. $klasa = $db -> prepare("SELECT `clname`,SUM(`$data2`) AS suma FROM `class` WHERE `clname` LIKE '1%' ");

Jednak jest problem, ponieważ wyrzuca mi takowy błąd:

Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1140 Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT(),...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause' in

Pierwszy raz mam tego typu error, przez co nie mam pojęcia co zrobić i jak zareagować.

Ten post edytował Arhimenrius 24.05.2012, 14:11:53
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 08:45