![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z zapytaniem
Mam tabelę tablica do której dodają się id dodanych filmów, galerii itd. Założenie jest takie aby zapytanie wyświetlało to co użytkownik zaznaczył że ma być na tablicy. Podstawowe treści, linki do fotek i filmów zawierają tabele filmy i galerie id_dodany w tabeli tablica zawiera id filmu, galerii którą użytkownik chcę umieścić na tablicy. mam taki problem - kiedy zapytanie dotyczyło tylko jednej tablicy (dla filmy) wszystko było ok teraz dodałem tablice galerie i dla filmów dalej jest ok z tym że przy jednym rekordzie w tablicy galerie wyświetla się tyle razy ile mam filmów czyli jeśli mam 7 filmów to mam i 7 razy ten sam wpis. Proszę o pomoc jak to rozwiązać bo ja już długo się z tym bawię i nic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki jednak muszę poświęcić więcej czasu na naukę sql
A jak powinno wyglądać zapytanie które tab_filmy // tabela z id filmu, id usera który dodał wpis na tablice tab_galerie // tabela z id filmu, id usera który dodał wpis na tablice filmy // tabela zawierająca id filmu, id użytkownika który ją dodał i różne inne dotyczące filmów galerie // tabela zawierająca id galerii, id użytkownika który ją dodał i różne inne dotyczące galerii znajomi // tabela zawierająca id powiązanych znajomych. uzytkownicy // PODSTAWOWA tabela zawierająca informacje o użytkownikach. Id użytkownika jest unikalne i się nie powtórzy Nie rozumiem "znajomy" czy to alias? nie mam takiej tabeli ani kolumny.
Poniższy kod wyświetla prawidłowo wpisy na tablicy (z uwzględnieniem znajomości) tylko jak dołączyć inne tabele takie jak filmy, muzyka?
A czy nie najłatwiej by było gdyby tabela taka jak galerie, filmy miała dodatkową kolumnę tablica a w niej 0 albo 1 jeden oznacza wyświetl na tablicy. Przypuszczam że zapytanie wówczas będzie krótsze i dodatkowo nie muszę odwoływać się zapytaniem do wielu tabel. Dodatkowo mogę dodać kolumnę z losowym ciągiem który będzie identyfikatorem łączącym galerie na tablicy z komentarzami do tego. Standardowym identyfikatorem komentarzy jest id_film, id_galeria
tylko co się stanie jak trafi się a zapewne trafi się rekord z tym samym id czy można ustawić auto increment tak aby kolejny numer id był sprawdzany w kilku tabelach? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 20:56 |