![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie mogę znaleźć adekwatnej sytuacji do mojej. Udało mi się stworzyć stronę logowania, odczytuję użytkowników z bazy danych, mogą sobie nadawać hasła do logowania, ale nie mogę przeskoczyć jednego problemu. Skrypty pisałem w PHP wszystko jest lux, tylko po zalogowaniu użytkownik porusza się po wielu stronach html. Jak zrobić, że by informacja o zalogowanym użytkowniku mogła być przekazywana z podstrony na podstronę, bo w zależności od tego strona będzie miała różne zawartości. Nie jestem mocny w PHP programowałem trochę w Visual Basicu. Normalnie to zapamiętałbym jedną zmienną w pamięci i każda procedura mogłaby pobierać jej wartość i w zależności od niej pokazywać limitowane albo nie arkusze informacyjne. A jak zrobić żeby każda strona internetowa pobierała sobie informację o wartości jakiejś zmiennej (powiedzmy $idd), ze strony poprzedniej bez wypełniania jakichkolwiek pól lub formularzy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Taki system logowania rozbroiła by nawet moja dziewczyna. Moja też, ale czy ja o takim systemie coś wspominałem?Taki system oparty o $get ,trzeba dodatkowo filtrować i wspierać się o bazy danych,jest możliwy do wykonania lecz trudniejszy w implementacji. Nie trzeba używać sesji aby się zalogować, nigdzie nie jest to powiedziane, ale tak jest łatwiej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja bym jeszcze dodał query stringi w url oraz hidden fieldy. [...] Nie trzeba używać sesji aby się zalogować, nigdzie nie jest to powiedziane, ale tak jest łatwiej. Oj Niktosiu, znowu zahaczasz o tematykę sesji. Aby tylko zalogować się, używanie sesji jest głupim pomysłem, nie wiem nawet jak to wykorzystać. Za to sesje to mechanizm służący do przechowywania danych pomiędzy żądaniami. Nie wiem na czym polegają te twoje query stringi i hidden fieldy, ale jeżeli przekazujesz w nixch dane jednoznacznie identyfikujące użytkownika, jest to sesja, a jeśli jak wyżej wymienione "zalogowany=1", to jest to najgłupszy pomysł jaki może być i nie powinieneś sugerować tego autorowi tematu. Tak jak w wielu wcześniejszych tematach - sesja. @UP: Proszę. Naprawde są setki tematów o tym problemie i odesłanie cię do google nie wyświetli tego tematu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował greycoffey 13.05.2012, 22:09:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:40 |