![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Najwyższa pora abym po latach pisania bazgroł w php wziął się za solidny projekt. A więc robię projekt dużego serwisu z nadziejami na wiele odwiedzin. Przestudiowałem wszystkie książki o PHP + SQL z miejskiej biblioteki o optymalizacji etc. jednak chcę też poznać wasze zdanie czego mam się wystrzegać i o czym pamiętać. Projekt następujący: 1.Portal -1.1 Serwis cz1. -1.2 Serwis cz2. -1.3 Forum -1.4 Relacje live spotkań(na razie stream z osobnego serwera) Planuję utworzyć co najmniej 4 bazy mysql: - users (w całości poświęcona przechowywaniu danych użytkowników) - tresci (artykuły, notki, komentarze etc.) - forum (posty, tematy) - backup (wszo raz w tygodniu na osobną bazę) Oczywiście relacje zachodzą pomiędzy bazami - a tak naprawdę najwięcej pomiędzy users i pozostałymi dwiema. Czy to dobry pomysł tak to rozdzielić? Planuję wykupić też jakiś serwer na home.pl - Business Server albo Business Server PRO - tam istnieje coś takiego jak tworzenie serwisów - kożystać z tego czy walić po prostu podkatalogi i przekierowania? Proszę was o wszelkie rady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super za szybką odpowiedź! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A co do samego oskryptowania. Mam już porobione klasy wczytywania zapisu do mysql, rejestracji logowania (logowanie oparte o sesje)... Wtrące do JavaScript - proszę upewnijcie mnie że javascript jest językiem wykonywalnym po stronie komputera odwiedzającego? Ps. muszę mieć coś na start - na home, mogę mieć to za groszę (dosłownie), potem przenoszę się na dedyk - myślę że postawię tam nginx z kilkoma małymi shoutcastami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ps. muszę mieć coś na start - na home, mogę mieć to za groszę (dosłownie), potem przenoszę się na dedyk - myślę że postawię tam nginx z kilkoma małymi shoutcastami Home.pl to tragedia - to jest po prostu zwykła masówka, na której postawić coś poważniejszego to pomyłka. Weź sobie od razu może VPS, nawet OpenVZ Ci wystarczy. Postawić nginxa + php + php-fpm to parę minut (ale kompiluj sobie ze źródeł). Baza backup miała być na osobnym serwerze. Myślałem o niej nie w formie spakowanej, aby w razie czegoś od razu podpiąć. Home niby gwarantuje backup, jak dedyka postawie to na pewno będzie. To ma być coś +. Backup bazy rób sobie np. co 6 h, ale najlepiej na inny serwer i wysyłaj scp. W razie problemów, przywrócisz w ciągu minuty. Ten post edytował pedro84 9.05.2012, 12:30:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:51 |