![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 8 Dołączył: 10.08.2011 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam kilka pytań - może zacznę od najważniejszego, mianowicie chodzi mi o rozdzielczość ekranu, poprzednio na laptopie z dysku recovery instalowałem windowsa 7 home premium i miałem rozdzielczość 1366x768, jednak wczoraj zainstalowałem z płyty windowsa 7 ultimate i mam 1360x768 (dla mnie to 6 pixeli jest ważnie i robi mi to wielką różnicę), czy jest jakiś sposób na zmianę tego (raczej nie :/), a jeśli tak to jaki - albo od czego to zależy? od wersji systemu? Drugą sprawą jest sprawa licencji, jeżeli na tym dysku recovery miałem windowsa - kupiłem legalnie laptopa z windowsem na tej partycji - a usunąłem ją, po czym zainstalowałem z internetu tą samą wersję (można patrzeć, że to wersja zapasowa) to posiadam ją legalnie? Jeszcze jedno, nurtuję mnie pytanie jaka wersja jest lepsza dla 4 gb ramu? 32 czy 64 bit? Podobno win 32 bit czyta tylko 3,5 gb ramu, a u mnie chcę aby wykorzystało wszystko, z kolei 32 bit ma więcej stabilnych programów - jednak nie pamiętam jak jeszcze na nim pracowałem czy on mulił mi, bo przecież win7 potrzebuje wolno 2 gb ramu, to wyszłoby jakieś 1,5 na inne programy. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Niestety nie jest tak, jak mówią koledzy. Windows jest oryginalny tylko z partycją recovery lub utworzonymi wcześniej nośnikami odzyskiwania systemu (obecnie każdy producent notebooków umożliwia "zgranie" partycji recovery na nośniki wymienne, jak płyty DVD, czy pamięć flash). Bezpośrednią przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że system dostarczony z notebookiem nie jest własnością użytkownika, a własnością producenta komputera. A komputer jest własnością użytkownika.Czyli kupujesz komputer z "systemem jednorazowego użytku". Jak padnie system(partycja) to pupa.Wychodzi na to ,że trzeba zrobić ,żeby wraz z systemem padł i również laptop.Wtedy idzie do serwisu naprawiają,komputer i wgrywają system i po problemie(jeśli na gwarancji). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:19 |