![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jak w temacie sam nie wiem jak do końca to rozwiązać więc czekam na za i przeciw. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak,relacyjne(MySql, MSSQL ,inne) jak i nie relacyjne bazy danych, pliki tekstowe jak i xml pełniące funkcję kontenerów danych to wszystko to są sesje Nie to nie są sesje, sesja to mechanizm pozwalający na identyfikację użytkownika pomiędzy żądaniami http poprzez identyfikator w ciastku, a to czy sesja jest oparta o pliki czy bazę to już inna kwestia. Cytat Chodziło mi o to że działa w innym,odrębnym procesie systemowym niezależnym od serwera IIS, czy innym. Ogólnie to trochę kręcisz, bo wcześniej pisałeś, że trzymasz te dane tam gdzie serwer nie ma do nich dostępu, co ma zabezpieczać przed włamaniem, może najlepiej jakbyś pokazał kawałek kodu to wtedy skończymy te puste odbijanie piłeczki, bo wygląda na to, że używasz sesji opartej o bazę, ale wydaje Ci się, że to nie jest sesja bo nie jest oparta o domyślne pliki w tmp/.Cytat aplikacja korzysta z pamięci RAM, i jest niezależna od serwera. różnica między trzymaniem sesji na dysku a w pamięci RAM jest bardziej w wydajności niż bezpieczeństwie, poza tym RAM ma tą wadę, że te dane mogą zostać łatwo utracone i użytkownicy zostaną wylogowani lub utracą inne dane@Niktoś nie traktuj tego personalnie bo chodzi głównie o to, że potem początkujący czytają takie tematy i głupio powtarzają "a ja czytałem, że sesje są niebezpieczne i nie można z nich korzystać" bo ostatnio co raz więcej takich ludzi na forum, trzeba być świadomym zagrożeń i zabezpieczać się poprzez odpowiednią logikę systemu i standardowe zabezpieczenie. Ponadto należy stosować rozwiązania zgodnie z ich przeznaczeniem bo nie ma nic gorszego niż fałszywe poczucie bezpieczeństwa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:29 |