![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2012 Skąd: Hogwart Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
z góry przepraszam jeśli napisałem w złym dziale, ale chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy. 1. Chciałbym stworzyć stronę w HTML oraz PHP - do tego oczywiście CSS i MYSQL no i tutaj pojawia si moje pytanie. Jak najszybciej mogę wykonać konfigurację nazwy dla mojej strony? Chodzi mi o ustawienia w panelu administratora np. PA -> Ustawienia -> Nazwa strony -> Forum PHP.pl ( wyświetla nazwę w przeglądarkach ). 2. Czy lepiej jest stworzyć wszystko w opraciu o PHP czy może inaczej? Znam HTML i CSS bardzo dobrze więc problemu z tym nie mam. 3. Lepiej jest stworzyć podstawową stronę w jednym pliku PHP czy w kilku? np. header.php - od znacznika <html> do <body> foother.php - zamknięte </body> i </html> i includować te dwa pliki czy może inne, lepsze sposoby? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Znam HTML i CSS bardzo dobrze więc problemu z tym nie mam. Ide o zakład że nie masz o HTML i CSS bladego pojęcia. Jeśli jest inaczej, to zbudowanie czegoś na wzór http://www.yaml.de/ nie powinno stanowic dla Ciebie najmniejszego problemu. Prawda jest jednak inna, zblizenie sie umiejetnosciami do autorow tego frameworka jest absolutnie poza Twoim zasięgiem. Co do "oczywiście MySQL", to dlaczego nie SQLite? Co do PHP, to polecam CodeIgniter, prawdopogobnie najlepszy framework. Jeśli go użyjesz, to zniknie Twój problem czy strona ma byc w jednym pliku czy w kilku, framework wymusi użycie wzorca MVC. Do projektowania bazy uzywam MySQL Workbench. Do debugowania JavaScript korzystam z Opera Dragonfly, Firebug nie jest dużo gorszy. No i oczywiście edytor tekstowy. Ja korzystam z EmEditor, funkcje: - regex replace (in files) - outline (code block collapse) - numer linii - kolorowanie składni to funkcje bez których nie da się obyć. Ten post edytował wNogachSpisz 4.05.2012, 16:43:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 07:59 |