Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Przycinanie wartości zmiennej
KrissLhasa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam z uwagi na to że moją przygodę z PHP rozpoczełem dosyć niedawno ciągle borykam się z dużymi (jak dla mnie) problemami.
Mianowicie mam taki problemna początku kodu pobierany jest ID_Filmu z Youtube

<?php $id_filmu=str_replace("http://www.youtube.com/watch?v=", "", $img['img']); ?>

więc zmienna $id_filmu powinna teoretycznie składać się z 11 znakowego ID np. "JsErTj77OMs"

Powinna bo jednak kod nie jest doskonały i czasami doczepiane do adresu jest "&feature=related" przez co zmienna
$id_filmu która powinna wyglądać tak 'JsErTj77OMs' wygląda tak 'JsErTj77OMs&feature=related' przez co reszta kodu nie działa. sad.gif

I tu moje pytanie czy w PHP dało by rade zrobić skrypt który by sprawdzał zawartość zmiennej i zapisywał w sobie tylko 'x' (bo czasem tych licz jest 10 a czasem 12 ale zawsze po ID jest &) pierwszysch znaków aż do pojawienia sie znaku '&' bez niego?

Z góry dzięki za pomoc !
Pozdrawiam Krzysiek .
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To miło, że oczekujesz gotowca, ale nikt Ci go tutaj nie poda. Tak naprawdę ja już Ci podałem gotowca. Teraz musisz go tylko zaimplementować. Nie wiesz jak to zrobić? Zajrzyj do manuala PHP albo jakiegoś kursu PHP, bo są to totalne podstawy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:46