![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2012 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd. zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość myślałem nad tym długie miesiące, i niestety doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości. Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz" Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu ! Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni Mam 16 lat i pytam: Jak żyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że pracownik wie czego chce, tylko moim zdaniem nie zawsze powinien to dostać.
Popatrz na to od strony Państwa: Mamy ogólny system ubezpieczeń społecznych. Umawiamy się że pracujący płacą składki na różne cele (emerytury, ubezpieczenie zdrowotne itp.). Jedni zarabiają więcej i płacą więcej, drudzy mniej, płacą też mniej, inni nie pracują wcale i nic nie płacą. Dzięki temu ci mniej zarabiający i nie pracujący mogą otrzymywać różne świadczenia. Ustawodawca uznał że tak jest sprawiedliwie. To teraz dajmy ludziom wybór czy chcą pracować na umowę zlecenie/ o dzieło czy umowę o pracę. Nagle Ci dobrze zarabiający dochodzą do wniosku że nie potrzebują uczestniczyć w tym procesie, sami sobie odłożą na emeryturę i ubezpieczą prywtanie, sami dadzą sobie radę. Nagle okazuje się że nie ma pieniędzy dla obecnych emerytów, nie ma pieniędzy na nfz itd. Oczywiście dobrze zarabiający mogą powiedzieć: a co nas to obchodzi, trzeba było sie uczyć to teraz byście dobrze zarabiali jak my. Tyle tylko że państwo na to nie pozwoli bo wie że ludzie to w znacznej mierze lenie i nieuki którym sie nie chce pracować, oprócz tego są też tacy którzy chcą ale nie mogą z różnych względów i trzeba tym ludziom zapewnić minimum egzystencjalne. Państwo wie też że potrzebni są ci mniej ambitni do pracy przy usługach, sprzedawcy, wojskowi, policja, nauczyciele. Ci ludzie nie mogą zarabiać zbyt dużo ale trzeba im zapewnić ubezpieczenie zdrowotne i jakąś emeryturę. Tylko skąd wziąć na to pieniądze? oczywiście od tych lepiej zarabiających. Dlatego też państwo nie pozwoli na to że każdy będzie pracował na takiej umowie na jaką ma ochotę i takiej która jest dla niego korzystna . Państwo musi patrzeć globalnie na dany problem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:13 |