![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2012 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd. zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość myślałem nad tym długie miesiące, i niestety doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości. Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz" Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu ! Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni Mam 16 lat i pytam: Jak żyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim skromnym zdaniem to nie prawo w tym przypadku jest złe tylko jego egzekwowanie.
Umowy o dzieło/na zlecenie w założeniu miały uelastycznić rynek pracy w Polsce i tak też się stało. Jak zawsze jednak, ludzie znaleźli sposób jak wykorzystać przepisy inaczej niż to przewidział ustawodawca. Jeśli ktoś siedzi w pracy przez osiem godziń, 5 dni w tygodniu, to zgodnie z prawem należy mu się umowa o pracę. Jeśli w takim przypadku wystąpi do sądu pracy o ustalenie stosunku pracy, to wygra i dostanie tę umowę, po czym prawdopodobnie zostanie zwolniony z tej pracy. Jednak nikt zdrowo myślący nie chce otwarcie stanąć do walki ze swoim pracodawcą bo w ostatecznym rozrachunku przegra. Dlatego też to nie pracownik powinien walczyć z takimi stanem rzeczy a instytucje nadzoru. Niestety tego nie robią bo nie chcą lub nie mają odpowiednich instrumentów prawnych. Jest wiele firm, które połowe swoich pracowników zatrudniają na umowy śmieciowe ,od wielu lat, pomimo tego że należy im się umowa o pracę, a Państwowa Inspekcja Pracy tym się nie insteresuje. A przecież wyłowienie takich firm jest bajecznie proste. Wystarczyło by zrobić ogólnoposką akcję kontrolną zakończoną spektakularnymi karami dla firm naginających prawo, odpowiednio rozdmuchaną medialnie żeby pracodawcy przestali czuć się w tej sprawie bezkarni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 16:33 |