![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2012 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd. zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość myślałem nad tym długie miesiące, i niestety doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości. Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz" Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu ! Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni Mam 16 lat i pytam: Jak żyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
@Daiquri No tak, ale jak ustalisz kto śpi na pieniądzach? Nie ustalisz, bo firmy często "ukrywają" dochody pod kosztami czy inwestycjami. Tutaj jest pies pogrzebany. Tylko pracownicy są w stanie "wymusić" na pracodawcy polepszania własnych warunków, odmawiając pracy. Widzisz mądrze piszesz tylko mikroprzedsiębiorcy ,freelancerzy ,ale z tej formy także korzystają średnie,duże przedsiębiorstwa,które można powiedzieć śpią na forsie ,a że mogą jeszcze bardziej ograniczyć koszta związane z zatrudnieniem to zatrudniają na śmieciówke pomimo iż stać by ich było na 100-ki pracowników z normalną umową. I tak kompletnie z drugiej strony, w jakim Państwie byśmy żyli, gdybyśmy z każdej strony byli zmuszani do "dzielenia się" naszym bogactwem? Wszyscy chodzimy po tych samych chodnikach, przyjeżdżają do nas Ci sami Policjanci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . I tak mamy już progi podatkowe, jakbyśmy dołożyli do tego wyższe składki na świadczenia dla bogatych (bo przecież Kowalskiego i Nowaka stać, niech płacą!), zabrali emerytury tym, którzy mają na prywatnym koncie odłożoną sporą sumkę (po co im emerytura, mają jeszcze dużo pieniędzy!) itd.. Wiem, że to bardzo skrajne przykłady, niemniej jednak to, gdzie ustalimy granicę zależy od naszego punktu widzenia. A od czego zależy punkt widzenia każdy wie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Niestety wolny rynek to nie tylko korzyści, ale i pewne "straty". Czasami wydaje mi się, że mamy wybór pomiędzy posiadaniem pieniędzy,a brakiem towaru i brakiem pieniędzy przy nadmiarze towaru (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Wolność premiuje zaradnych, tych z lepszym startem, a także tych bardzo zdeterminowanych. Myślę, że większość z nas chciałaby zarabiać/dawać zarobić spore sumy ze świadczeniami itd.. Jednak nic na siłę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 10:10 |