![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2012 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd. zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość myślałem nad tym długie miesiące, i niestety doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości. Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz" Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu ! Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni Mam 16 lat i pytam: Jak żyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No to pracuj na takiej umowie,a na starość płacz,albo powróz bo żyć nie będzie za co,a z tej niskiej kwoty raczej nie odłożysz na emeryturę. A Ty na prawdę jesteś taki naiwny że wierzysz, że skoro płacisz teraz składki, to Twoja emerytura będzie kosmiczna? Zanim Ty będziesz na emeyturze, to może się okazać że system emerytalny który już dzisiaj zdycha, w ogóle przestanie istnieć. Cytat No Ty to chyba czytasz między wierszami.Przecież pisałem ,że jak ktoś nie ma wyboru ,bo np.ma rodzinę i dzieci na wychowaniu ,a praca potrzebna na teraz to i na takie coś pójdzie ,a forma tej śmieciowej umowy jest furtką dla pracodawcy ,aby właśnie takie sytuacje wykorzystywać.Jak nie ty ,to przyjdzie ktoś inny bardziej zdesperowany i będzie robił za nic nie wartą umowę i nic nie warte pieniądze więc te śmieciowe umowy są ciągle zawierane. Ok, ale czyja to jest wina? Tego bebe pracodawcy? Jest furtka, ok, ale to nie znaczy że te umowy są złe. Zakazać zatrudniania na okres nieokreślony/określony czy jak to się ładnie prawnie nazywa i po kłopocie. Bo niby co podpiszesz z pracodawcą jak jesteś zleceniobiorcą a nie pracownikiem? Cytat Pókiś młody i zdrowy to tak pracuj,ale jak zdrowie nie dopisze to jesteś w czarnej dup...Za hospitalizacje płacisz z własnej kieszeni, za lekarza z własnej kieszeni, za leki także(refundacja już ciebie nie dotyczy).Czy zdołasz to wszystko sobie opłacić otrzymując 1300zł ?Wybacz ja nie uważam ,żeby to było wspaniałe. Wolny strzelec zarabia znacznie więcej, więc może sobie pozwolić na odkładanie, bo nie przytłaczają go składki. Poza tym zawsze możesz się ubezpieczyć sam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 11:34 |