![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2012 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Jest taka sprawa bo generalnie na forum są ludzie 25+... znają już trochę życie, wiedzą jak jest itd. zastanawiałem się jak będzie wyglądać moja przyszłość myślałem nad tym długie miesiące, i niestety doszedłem do smutnego wniosku że w Polsce nie dla mnie przyszłości. Założenie firmy - podatki i korupcja mnie zeżre, kolega ma firmę komputerową "bez kieszonki nic nie załatwisz" Iść do pracy - nienormalność pracodawców, mnie przeraża, lizanie dupy szefowi - to nie dla mnie nic nie robić - kasę to by się chciało brać ale robić to nie ma komu ! Dlatego pytam was, informatycy w większośći doświadczeni Mam 16 lat i pytam: Jak żyć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego w imię własnego dobra chcesz ograniczać innych? Jestem za zmianami, aby nie można było zatrudniać na stałe z taką umową, ale absurdem jest ich likwidacja, bo co ma podpisać pracodawca z freelancerem który wykonuje jednorazową usługę?
Poza tym jak ktoś się daje wycyckać i się zgadza na taką umowę przy "stałym" zatrudnieniu, to już jego sprawa, zawsze są sądy pracy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym jak ktoś się daje wycyckać i się zgadza na taką umowę przy "stałym" zatrudnieniu, to już jego sprawa, zawsze są sądy pracy. Dokładnie, dla uczniów, studentów szukających co trochę projektu lub dwóch nie wyobrażał bym sobie zakładania firmy, nie komentując tego że jako "uczeń" jestem bardzo ograniczany, jeśli będę bezrobotny przysługuje mi cała masa świadczeń i co najważniejsze dofinansowania dla firm, młodych przedsiębiorców itd. jako uczeń nie widzę szansy na założenie swojej firmy, składek (choć ograniczonych do tych niskich) 300-400zł miesięcznie, co po dwóch latach zamieni się w kilko krotność tej kwoty, plus wat i dochodowy i co by mi zostało? Mogę albo zatrudnić na taką umowę albo na żadną, po prostu mi się to nie kalkuluje, a ubezpieczenie mam od rodziców (jeszcze (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) )! Wracając do nadużywania tego typu umów - to wina wyłącznie ludzi, jeśli by się nie zgadzali to by takich sytuacji nie było, a nie tak jak jest teraz jeden się nie zgodzi to dziesięciu czeka na jego miejsce i krzyczy w klejce że mu pasuje 50% zarobków i umowa o działo/zlecenie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:20 |