![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem ze skryptem. Przez 5 inputów ładuję 5 plików, powiedzmy po 3MB - chodzi o JPG. Skrypt ma zadanie przerobić je jeżeli są większe od 800x600 i zmniejszyć, po czym dorobić miniaturkę. Jeżeli wgram np. tylko dwa obrazki z pięciu możliwych to skrypt normalnie wchodzi. Jeśli natomiast wgram te 5 to skrypt się sypie i wgrywa np. tylko jeden albo nic. Memory_limit mam ustawiony na 128MB - myślałem że to pomoże ale nic. Przy okazji czyści mi inne zmienne które były w tym formularzu. Nie wyskakuje żaden błąd, mimo włączonych opcji ich pokazywania. WTF, że tak się zapytam.
Kod zmniejszania (funkcje resize i resize2):
Kod wgrywania (funkcja uruchamiana kilkakrotnie w przypadku kilku plików):
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przez 5 inputów ładuję 5 plików - i obrabiasz je w locie GD? I sprawdzasz jakoś te pliki i poszczególne czynności? Ja bym rozbił to na 5 etapów lub dał jakiś flash/js loader tak, żeby po kolei można było wrzucać te pliki, dzisiaj są jakieś fajne wynalazki, pasek postępu pokazuje i tak dalej. I trzeba sprawdzać, czy plik został przesłany, czy zapisany w _temp, czy wszystko z nim ok i tak dalej.Prawdopodobnie masz problem ze zbyt długim czasem wykonywania się skryptu - ale ciężko powiedzieć bo nigdzie nie sprawdzasz czy dana operacja się powiodła i w ten sposób nigdy się nie dowiesz, gdzie jest problem, wykonujesz jakąś funkcję i masz nadzieję, że to zadziała - funkcja powinna chociaż true zwrócić jeśli operacja się powiodła a by to stwierdzić trzeba podzielić to na etapy i sprawdzać za każdym razem. Dlatego powinno się wrzucać pliki po kolei a potem obrabiać - jeśli coś pójdzie nie tak to pliki zostaną usunięte, bo są tymczasowe lub user będzie mógł próbować ponownie załadować plik na którym skończył. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:27 |