Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Połącznie z SQL i pobieranie z tabeli do tabeli
Neyo
post 23.04.2012, 16:22:26
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, ostatnio zacząłem naukę z PHP i bazą danych SQL, ale wciąż nie mogę połączyć się po przez PHP z bazą danych MySQL i wybrać dane wpisując je do tabeli w rodzaju
echo "<td>" . $row['name'] . "</td>";
echo "<td>" . $row['surname'] . "</td>";
echo "<td>" . $row['weight'] . "</td>";
echo "<td>" . $row['height'] . "</td>";

nie wiem jak tych danych wprowadzić do tabeli w HTML jakby ktoś by mógł mi to wyjaśnić byłbym bardzo wdzięczny.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
neosatan
post 25.04.2012, 15:45:33
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@viking:
Hmmm... A do czego? Rozumiem, że można to wykorzystać do wprowadzania danych za pomocą AJAXa, FileAp itp, z tym, że autor trochę niezrozumiale napisał temat dlatego pytam się do czego ten input tam jest. To czy to konstrukcja pożądana czy nie jest kwestią wykorzystania kodu niżeli specyfikacji HTML5, jednak jestem ciekaw po co to tam jest, ponieważ nie widzę w kodzie motywów wykorzystania tego inputu. Nie rozumiem dokładnie po co ten input tam jest i czy autor chce za pomocą AJAXa wrzucić kod z tych inputów i go ponownie wyświetlić, czy może tylko tak o to tam wykorzystuje, czy może gdzieś tam zapomniał jeszcze wrzucić formularza, czy bóg wie co jeszcze. Sposobów wykorzystania jest pewnie multum takiego kodu, lecz dokładnie nie wiem jakie jest zamierzenie, dlatego też napisałem dwa rozwiązania + kilka uwag odnośnie HTML5, mysql. Nie ma sensu, by nabierał złych nawyków podczas nauki, więc zawsze lepiej się zapytać co chce osiągnąć.

Jak chcesz wykorzystać ten input tam do przesłania na serwer, to możesz wykorzystać to tak

$.post('ajax.php', {name: $('#id_tabeli input[name=name']').val(), surname: $('#id_tabeli input[name=surname']').val(), weight: $('#id_tabeli input[name=weight']').val(), height: $('#id_tabeli input[name=height']').val()}, function(data){
$('#id_tabeli').htm(data);
});

Tym sumptem, masz te dane w pliku php dostępne pod tabelą $_POST, jak zmienisz $.post() na $.get() to będą w $_GET. Natomiast jak chcesz i przez POST i GET przesłać, to możesz zrobić tak

$.post('ajax.php?name='+ $('#id_tabeli input[name=name']').val(), { surname: $('#id_tabeli input[name=surname']').val(), weight: $('#id_tabeli input[name=weight']').val(), height: $('#id_tabeli input[name=height']').val()}, function(data){
$('#id_tabeli').htm(data);
});

tym sposobem masz $_GET['name'] oraz $_POST['surname'], $_POST['weight'], $_POST['height']. Oczywiście kombinajce dowolne.

Choć dalej nie wiem dokładnie po co te inputy tam są.

Ten post edytował neosatan 25.04.2012, 15:52:28

--------------------
C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2025 - 19:18