Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przypisanie/skojarzenie rekordu do innego rekordu tej samej tabeli... jak?
bubek3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Niby banalna rzecz ale jednak mam z nią ogromny problem.

Załóżmy że mam tabele:
Kod
|------------------|
| id | model | typ |
|------------------|
| 1  | kart  | bk  |
| 2  | szal  | kb  |
| 3  | link  | bk  |
|------------------|

Wykonałem już połączenie z bazą danych w AJAX - po wyborze modelu bez przeładowania strony wyświetla mi odpowiedni wiersz (wybierając z listy wyboru select model 'kart', wyświetla mi pełne informacje o tym modelu - wraz z rekordem typ). Chciałbym jednak by prócz wyświetlenia tego jednego rekordu, zostały wyświetlane również inne modele z takim samym typem. Innmi słowy - chcę by po wybraniu modelu 'kart', wyświetliło również model 'link', ponieważ oba mają takie same rekordy typ.
Jak takie coś wykonać? jakaś zmienna?

Ten post edytował bubek3 24.04.2012, 16:09:46
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
bubek3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pilsener, dokładnie, dobrze zrozumiałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dziękuję, teraz wszystko działa tak jak zaplanowałem.
alegorn, chyba podobnie chciałeś zrobić ale nie potrafiłem sobie poradzić z Twoim zapytaniem :/ mimo wszystko - Tobie również dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dla ludzi którzy będą mieli podobny problem - rozwiązanie mojego zamieszczam niżej.
Przeszukując fora zauważyłem, że ludzie nie chcą się dzielić kiedy rozwiążą swój problem - szkoda bo pewnie szybciej znalazłbym rozwiązanie i przede wszystkim nikt przeze mnie nie marnowałby swojego czasu.
Dzięki temu nauczyłem się jednak sporo przez czytanie i samo kombinowanie w kodzie.

W pliku baza.php, wystarczy podmienić linię 12:
  1. $sql="SELECT * FROM tabela WHERE id = '".$part."'";
na
  1. $sql="SELECT * FROM tabela AS dl1 LEFT JOIN tabela AS dl2 ON dl1.typ=dl2.typ WHERE dl1.id='".$part."'";

Dziękuję wszystkim zainteresowanym.

Ten post edytował bubek3 25.04.2012, 15:07:23
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 08:25