![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dosc spora baze (ok. 3 mln rekordow) z firmami w ktorej pojawil mi sie problem przy zapytaniu ktore pobiera dane firmy wg. okreslonej branzy, a wyniki sortuje po polu liczbowym - 'priorytet'. Tabele mam w innoDB a czas query siega 20sekund: Oto zapytanie:
Budowa tabeli firmy:
Budowa tabeli zlaczeniowej branz:
Wynik explain zapytania pokazuje taki rezultat (niepokojacy dla tabeli firma_branza):
Czy ktos pomoze w probie ustawienia odpowiednich indeksow zeby to dzialanie zoptymalizowac ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli potrzebujesz tabeli firma_branza tylko po to, by wyszukać firmy z określonych branż to nie potrzebujesz w ogóle joina. Spróbuj jeszcze tak:
Pytanie istotne, to w której tabeli jest pole "priorytet", zakładam, że w "firmy" - jeśli w branżach to trzeba to dodac do podzapytania wraz z limitem i problemu w ogóle nie będzie. Jeśli trzeba sortować dużą tabelę to problem będzie nawet przy prostym select niestety. Zależy też jak duże są obie tabele. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli potrzebujesz tabeli firma_branza tylko po to, by wyszukać firmy z określonych branż to nie potrzebujesz w ogóle joina. Spróbuj jeszcze tak:
Pytanie istotne, to w której tabeli jest pole "priorytet", zakładam, że w "firmy" - jeśli w branżach to trzeba to dodac do podzapytania wraz z limitem i problemu w ogóle nie będzie. Jeśli trzeba sortować dużą tabelę to problem będzie nawet przy prostym select niestety. Zależy też jak duże są obie tabele. Porobilem kilka testow i w zasadzie wydajnosc powyzszego zapytania zblizona jest do tego ktory zaproponowal wczesniejszy przedmowca ze STRAIGHT_JOIN. Ale trafilem na zagadke: O ile powyzsze zapytanie smiga przyzwoicie ok. 0.3 sek, to jak dodam drugi element warunku id_branza_2 to czas wtedy wzrasta do 240 sek!!!
Generalnie sam "Select id_firma from ..." z drugim warunkiem ograniczajacym powinien szybciej zwrocic rekordy i wykonujac go samemu tak faktycznie jest. Natomiast w uzyciu z klauzula "IN" strasznie jest to nieoptymalne u mnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:43 |