![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie wykonuję serwis, gdzie do bazy danych postgresql będzie wrzucanych od groma danych(mogą być duże przeciążenia).
Boję się o stan takiej bazy i zastanawiam się nad podłączeniem różnych baz danych do różnych aspektów serwisu. Czy ma to sens i tu zapytanie skierowane do doświadczonych programistów? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wydaje mi się, aby wyciąganie pewnych określonych danych jednocześnie z kilku baz danych było akurat optymalne.Nie wiem jak by wyglądały relacje pomiędzy dwoma tabelami różnych baz danych,ciężko powiedzieć.Dwie różne bazy ,raczej używałbym do dwóch całkowicie różnych od siebie elementów biznesowych aplikacji.
Jeśli zaś chcesz przetrzymywać jakieś dane tymczasowe/temporalne a zarazem odciążyć bazę danych,to idealnie nadają się nierelacyjne bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wydaje mi się, aby wyciąganie pewnych określonych danych jednocześnie z kilku baz danych było akurat optymalne.Nie wiem jak by wyglądały relacje pomiędzy dwoma tabelami różnych baz danych,ciężko powiedzieć.Dwie różne bazy ,raczej używałbym do dwóch całkowicie różnych od siebie elementów biznesowych aplikacji. Jeśli zaś chcesz przetrzymywać jakieś dane tymczasowe/temporalne a zarazem odciążyć bazę danych,to idealnie nadają się nierelacyjne bazy danych. Dzięki Panowie, to mi już coś mówi. Co do tabel to tabele użytkowników i zarejestrowanych firm będą statyczne, czyli wprowadzanie danych i potem ich wyciąganie, bądź zmiana wartości dla jednej komórki (coś w tę deseń). Tabele wystawianych produktów i zakupionych będą dynamiczne, czyli np. produkt po tygodniu może być usunięty. W tym przypadku dałem postgresql, bo 1) jest darmowy 2)będzie wydajniejszy niż mysql(chyba że w necie są przestarzałe informacje). Jeśli postrgresql tu się zbytnio nie nadaje, tylko nierelacyjne bazy danych, to jakie konkretnie z darmowych możecie polecić. Szkoda, że najpierw się nie zapytałem tylko od razu rozpędziłem z kodzeniem, ale i tak lepiej będzie dokonać zmian na tym etapie niż potem żałować (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:35 |