![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę piszę w php, ostatnio nawet zacząłem czytać o programowaniu obiektowym. Wszystko ładnie pięknie, rozumiem jak to działa, ale nie wiem po co mi to do szczęścia. Programuję strukturalnie i na razie nie widzę potrzeb pisania obiektowego: kodu nie udostępniam, bo piszę dla siebie albo do pracy, a tworzenie całej klasy aby stworzyć jeden obiekt wydaje mi się nieco zbędne. To tak jakbym dostał młotek wraz z instrukcją obsługi, ale nie wiem wogóle po co mam wbijać gwoździe.
Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie "potrzeby wbijania gwoździ", czyli progamowania obiektowego. Ten post edytował Azek 4.04.2012, 09:35:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez sensu taka rozmowa. Jedni preferują programowanie strukturalne, inni obiektowe. Jeśli nikt tego od Ciebie nie wymaga programowania obiektowego to rób to, na co masz ochotę.
Wszystko co da się zrobić programując obiektowo można osiągnąć programowaniem strukturalnym / proceduralnym. Wcale nie jest prawdą, że kod napisany obiektowo jest łatwiejszy do analizy lub modyfikacji. Kod napisany strukturalnie nawet składający się z kilkuset tysięcy linii kodu, ładnie podzielony na pliki, jest tak samo czytelny jak napisany obiektowo. Wkrótce w podręcznikach pierwszy skrypt zapewne będzie wyglądał tak:
ps. Nie jestem zagorzałym fanatykiem programowania strukturalnego, większość rzeczy piszę obiektowo. Denerwuje mnie tylko wciskanie na siłę obiektówki, tych wszystkich frameworków, mvc itp. Chyba Microsoft w to inwestuje po to, żeby wszystko sprowadzić do poziomu Windowsa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 00:07 |