![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam tak napisaną stronę:
Oczywiście usunąłem co nie potrzebne. Ale tutaj mam tytuł strony tylko jeden. ("Tytuł") A co, jak w zależności od strony chciałbym dać inny tytuł strony? To jak? Ten post edytował GoldeNx3 13.04.2012, 14:48:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie ma innego sposobu (w programowaniu strukturalnym oczywiście), jak wykorzystanie możliwości buforowania wyjścia w taki oto sposób:
W HTML tworzymy sobie takie pseudo zmienne (tutaj <!-- #PAGE_TITLE# -->), które przed samym wyświetleniem właściwego dokumentu HTML zastępujemy zmiennymi PHP. Pokazałem to na przykładzie tytułu, ale wcale nie musimy się do tego ograniczać. Tak mniej więcej działają systemy szablonów z tą różnicą, że w systemach szablonów do szablonu przekazuje się tylko niezbędne dane i pomija się całkowicie logikę aplikacji. Zastanowiłbym się jednak nad tym, czy to rozwiązanie jest konieczne i czy nie można całości zorganizować inaczej, tzn. tak, aby wszystkie zmienne potrzebne w include-owanym pliku przygotować wcześniej (w sumie to tak działają kontroler-widok w MVC, chociaż mogą mieć o wiele większe możliwości). Ten post edytował mortus 13.04.2012, 16:44:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:07 |