![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, opanowalem już w miarę język HTML i CSS, wstawianie gotowych Javascript i tworzenie prostych skryptów.
Przerobiłem "PHP i MySQL tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty wydanie czwarte" i aktualnie przerabiam manual php i mysql. Jednak mam jedno pytanie. Jaka jest najlepsza praktyka pisania stron www? Załóżmy, że chcę napisać portal żużlowy, chcę tam wstawić forum, panel CMS, system komentarzy. Czy na początku zająć się oprawą strony? Czy może zacząć od tworzenia panelu CMS. Wszędzie jest czysta teoria pisania skryptów, ale brak mi informacji jaka jest najlepsza kolejność w projektach. Może polecicie mi jakąś książkę gdzie tworzy się jakiś prosty projekt od początku w czasie przerabiania jej? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował karnasw 11.04.2012, 08:20:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Osobiście uważam, iż wizualny aspekt takiego projektu to sprawa drugorzędna. Tylko dobrze napisany kod, umożliwi Ci bezproblemową pracę i wdrożenie takiego "wyglądu" jaki Ci się zamarzy. Procentowy rozkład prac pomiędzy projektem graficznym oraz jego przełożeniem do html/css/js a napisaniem złożonego systemu rozkłada się pewnie w granicy 5% - 95%. Ponadto z błędnymi założeniami w samym systemie daleko nie zajdziesz, a poprawki w wyglądzie można zrobić zawsze.
Wydaje mi się, że dużo lepiej jest stworzyć założenia systemowe (np. wydajny, przenośny itd.) oraz rozpisać funkcjonalność (obsługa relacji z meczy, zarządzanie klubami, logowanie/rejestracja itd.). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:56 |