![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szybkie pytanie bo mam problem. Podpisałem umowę zlecenie na której widnieje jakaś kwota, ogólnie osobiście nie wykazuję zarobków w ciągu roku więc na pewno byłby zwrot z podatku. I teraz jak to jest kiedy mi zleceniodawca płaci? Może on zapłacić mi kwotę minus ten podatek tłumacząc się, że ja będę miał zwrot czy musi wypłacić pełną kwotę a podatek go nie powinien obchodzić?
Jedyne co w umowie piszę o wynagrodzeniu to: http://cl.ly/18313l0Z3w101D322l0Q :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak powinno być.
Dostałeś 1000zł brutto - zaliczka na podatek dochodowy. Z tym, że w umowie o dzieło stosuje się 50% kosztów uzyskania przychodu, czyli płacisz podatek od 500zł czyli 90zł. Tak więc do reki dostajesz 910zł, a zleceniodawca 90zł przelewa na konto US. Na koniec roku masz prawo rozliczyć się z US - gdy łącznie Twoje zarobki nie przekroczą kwoty zwolnionej od podatku (zdaje się, że ~3000zł rocznie) to całość zapłaconego podatku jest Ci zwracana przez US. Jeśli przekroczy, to też zwracają ale tylko do kwoty wolnej od podatku + ewentualnie jakieś ulgi. Ogólnie masz typowy przykład tego o czym pisałem wyżej. //edit: Jeśli ma być legalnie to umowa o dzieło w takim przypadku jest najkorzystniejsza Ten post edytował athabus 5.04.2012, 10:28:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:31 |