![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej,
posiadam na swojej stronie skrypt, który generuje link do każdego wpisu w takiej postaci adres.pl/artykul.php?1 dodatkowo w innej zmiennej przechowywany jest tytuł do artykułu $tytul_artykulu, czy ktoś mógł by mi napisać jak zrobić do tego przyjazny link który wyglądał by na przykład tak: adres.pl/artykul/1/tytul_artykulu Nie wiem czy podałem wystarczająco dużo danych, w razie potrzeby podam co potrzeba. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Gray Ten post edytował Gray 2.04.2012, 22:31:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli nie masz nic z tym zrobionego ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Myslałem że masz tylko brakuje Ci odpowiedniej regułki w .htaccess (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ja robiłem to tak że w pliku z artykułami robiłem wyświetlanie danych z MySQL, a następnie przypisywałem zmiennym wartość z poszczególnych tabel - standardowa chyba procedura u mnie. np. Kod $id = $row['id']; $nazwa = $row['nazwa_artykulu']; $kategoria = 'Artykuly'; Wtedy robisz link: Kod <a href="artykuly.php?kategoria=<?php echo $kategoria; ?>&id=<?php echo $id; ?>&nazwa=<?php echo $nazwa; ?>"><?php echo $nazwa; ?></a> to robisz w pliku artykuly.php w listowaniu wszystkich artykułów. później stwórz na serwerze w głównym katalogu plik o nazwie .htaccess, a w nim: Kod RewriteEngine On # włączenie przepisywania linków RewriteBase / # niezbędne kiedy umieszczamy plik .htaccess w podkatalogach naszej domeny RewriteRule ^/?([a-z]*)/([0-9]*)/([a-z]*)/$ artykuly.php?kategoria=$1&id=$2&nazwa=$3 [NC,L] # poniżej szersze wyjaśnienie reguł # powinniśmy zawsze zostawiać pustą linię na końcu pliku .htaccess nie jestem pewny czy te zmienne musza byc zmienione, ale jeśli tak to spróbuj ten kod: Kod RewriteEngine On # włączenie przepisywania linków RewriteBase / # niezbędne kiedy umieszczamy plik .htaccess w podkatalogach naszej domeny RewriteRule ^/?([a-z]*)/([0-9]*)/([a-z]*)/$ artykuly.php?kategoria=$kategoria&id=$id&nazwa=$nazwa [NC,L] # poniżej szersze wyjaśnienie reguł # powinniśmy zawsze zostawiać pustą linię na końcu pliku .htaccess Ja bym w tym kierunku robił, a przynajmniej kiedyś jak robiłem takie linki to w tym stylu. Może będze Ci to pomocne w jakimś stopniu i Cię nakierunkuje ocb (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tylko tu pewnie jeszcze dojdzie Ci funkcja do zmieniania spacji na _ oraz z PL znaków na ENG ponieważ sądze iż nie będą to zbyt przyjazne linki (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Bureau 3.04.2012, 09:42:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 11:52 |