![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie krótkie pytanie.
Czy np. jeżeli mam globalną akcje wylogowania to czy należy stworzyć odpowiedni kontroler "wylogowanie" czy jest coś w stylu globalnego kontrolera? W starych aplikacjach gdzieś w pliku głównym (czyli taki globalny) np. umieszczało się: Jak to najlepiej powinno wyglądać w MVC? Ten post edytował markonix 28.03.2012, 22:02:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Podsumowując kwestię logowania i wylogowywania... obie akcje (bo powinny to być raczej akcje, aniżeli kontrolery) powinien realizować jeden i ten sam kontroler autoryzacji. To co się stanie po zalogowaniu, czy też po wylogowaniu można zrealizować na wiele sposobów. Zalezy jak jest zbudowana aplikacja, w symfony bodajze kazda akcja to osobny plik ja mam frontcontroller/controller i kazdy ma x akcji... Cytat @CuteOne: Sprawa systemu referencyjnego ma niewiele wspólnego z routing-iem, więcej z FrontController-em, według przykładu, który zaprezentowałeś zarówno akcja HUHU, jak i akcja HAHA musiałaby implementować kod sprawdzający, czy w adresie URL znajduje się parametr ref. Co więcej każda inna akcja w każdym innym kontrolerze musiałaby implementować dokładnie taki sam kod, co w ogóle mija się z celem. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest plugin uruchamiany przez FrontController jeszcze przed "przetworzeniem" żądania. Działało by to mniej więcej tak: 1. wysyłamy żądanie, które odbiera FrontController, 2. FrontController uruchamia plugin, który sprawdza, czy w adresie/żądaniu występuje parametr ref i podejmuje odpowiednią akcję, 3. FrontController na podstawie żądania pobiera informacje od Routera i uruchamia odpowiedni kontroler i odpowiednią akcję. O wiele lepszym wyjscie bylby system trigger-ow/event-ow niz plugin-y, bo jako tako plugin to czesc aplikacji ktora rozszerza dany modul/komponent o jakas funkscjonalnosc ktora jest transparentna(jawna) dla uzytkownika. Tak jak mowi @by_ikar Uwierzytelnianie powinno byc jedno w jednym miejscu Ten post edytował marcio 2.04.2012, 09:57:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 22:53 |