![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 1 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Rekordy wyświetlam w pętli z bazy danych: (IMG:http://ganski.eu/gr.jpg) I załóżmy, że chcemy zaktualizować dane w bazie, więc pewnie trzeba to zrobić w pętli. I tutaj mam problem:
Jak zaktualizować te dane w bazie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 1 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal jest problem przy takim rozwiązaniu, ponieważ jak wpisuje w pierwszym polu W to nic się nie zmienia, a jak wpisuje w drugie pole W to i w pierwsze się wpisuje automatycznie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal jest problem przy takim rozwiązaniu, ponieważ jak wpisuje w pierwszym polu W to nic się nie zmienia, a jak wpisuje w drugie pole W to i w pierwsze się wpisuje automatycznie. Nie ma innego rozwiązania, a to które podałem jest jedynym słusznym. Musisz je tylko u siebie wprowadzić... czy to zrobiłeś, nie wiem, bo nie widzę. Mam tylko nadzieję, że w ogóle wyrzuciłeś pętle for po zmiennej $z, bo ta pętla w ogóle nie powinna się tam znajdować. Nie uważam, żeby napisanie całości za Ciebie było dobrym podejściem, więc pokaż kod, sprawdzę, czy są błędy i gdzie, i podpowiem co trzeba naprawić. Czy manual kłamie? Tablica asocjacyjna charakteryzuje się kluczami do których się odwołujesz,nie odwołujesz się do indexów. Znajdź mi jeden choćby przykład w manualu, gdzie odwołuje się do wartości poprzez indeksy jak $_POST[0],$_POST[1],$_POST[2]. Zdanie wyrwane z kontekstu o niczym nie świadczy. To, że $_POST jest tablicą asocjacyjną to ja wiem doskonale. Ale w tablicy asocjacyjnej mogą się znaleźć również elementy indeksowane liczbami, więc nie ma w ogóle o czym gadać. Przykłady w manualu PHP są dostosowane do specyfikacji (X)HTML. Skoro zatem name w elemencie HTML nie może zaczynać się cyfrą, to i tak jest, i będzie w każdym z przykładów, jaki znajdziesz, co nie oznacza, że pole o nazwie 1 nie zostanie przesłane, i co nie oznacza, że wartością pola o nazwie 1 nie będzie inna z góry określona wartość. Klucze i wartości się nie pomieszają tylko dlatego, że nazwa pola będzie cyfrą. Najpierw to przetestuj, a później zgłaszaj sprzeciwy... ja testowałem kiedyś przesyłanie danych przez pola formularza o niewłaściwych nazwach i... działa. Dobra kończę offtop. Widzę, że kolega Niktoś usunął swoją odpowiedź, ech... Ten post edytował mortus 1.04.2012, 17:54:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:52 |