![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problem z zapytaniem. Załóżmy że mam dwie tabele, w jednej mam: id,obiekt a w drugiej inne_id i id_obiektu. Czyli tabele są połączone poprzez id obiektu. I teraz jeden obiekt może być kilka razy w drugiej.I teraz jak piszę:
to pobiera mi się tylko jedna wartość z drugiej tabeli a potrzebuję wszystkie. Proszę o pomoc. Ten post edytował grzes999 27.03.2012, 23:46:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To w takim razie pchaj to jako tablicę, czyli where('pole', 'IN', TABLICA_Z_ID_WYPOSAŻENIA) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
U Ciebie nie jest bowiem JOINowanie problemem, ale kryterium wyszukiwawcze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Twoje zapytanie więc to... 1. Jeśli jest podane w kryteriach wyposażenie dorób join na tabelę z wyposażeniem 2. Jeśli już zjoinowałes, dorzuć kryterium wyszukiwawcze, gdzie id_wyposażenia wybranego pchniesz jako tablicę do where('id_wyposazenia', 'in', $tablica_wybranych_id) 3. Dodatkowo pogrupuj to po id_pokoju lub id obiektu, zależnie co chcesz pokazać. Tu następuje rozwidlenie bo mozna do sprawy podejść na 2 sposoby: 4.1. Nie muszą wystapić wszystkie kryteria wyszukiwawcze, ale musi być trafione choć jedno. a. tylko order malejacy po zliczonej ilości różnych kryteriów (kilka pokoi w jednym obiekcie to kilka trafionych a ma być w takim wypadku zliczone jako 1 a nie kilka) 4.2. Muszą wystąpić wszystkie kryteria: a. tu jest zabawa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Musisz policzyć ile masz kryteriów wyszukiwawczych dla każdego obiektu (znów uwaga jak w alternatywnym podejściu. Kilka trafień w to samo kryterium = 1, anie przypuśćmy 5) i wybrać te, gdzie liczba ta jest równa ilości kryteriów w zapytaniu. Having się kłania (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak rozwiązać kwestię wyposażenia? Prosto... Albo z cache, albo na początku skryptu pobierz/utwórz tablicę gdzie masz inna tablicę typu klucz_id => wyposażenie. Teraz z formularza pobierasz id wybranych elementów wyposażenia. Dla pewności sprawdź, czy Ci ktoś nie spreparował formularza i zrób częśc wspólną tego co przyszło z formularza oraz wzorcowych. array_intersect przy czym dla wygody można wszystkie klucze wzorcowe machnąć jako array_keys. Jak sam widzisz, nie Kohana Ci sprawia problem, ale logika skryptu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 09:37 |