![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Istnieją 2 metody zabezpieczeń przed CSRF, które chronią tylko częściowo:
Skuteczniejsze metody:
Jakie jeszcze znacie skuteczne sposoby zabezpieczeń? Chcę zastosować takie zabezpieczenia, aby w jak najmniejszym stopniu utrudnić korzystanie z serwisu. Rozważmy jednorazowy klucz. Standardowa implementacja wygląda tak:
Osoba pisze jednocześnie 2 posty. Kiedy wyśle drugi, zobaczy komunikat "Wyślij formularz ponownie". Przyczyna: w sesji zapisujemy klucz pod identyczną nazwą. Innym razem pisze długi post. Znowu do samo. Przyczyna: Sesja wygasa po 20 minutach (można zwiększyć, tylko niezalecane). Rozważmy ponowne logowanie przy wejściu do panelu admina. Redaktor pisze długi artykuł. Zapisuje. Niestety, sesja wygasła. Musi zalogować się ponownie. Artykuł znika. Zamiast sesji można wykorzystać ciasteczka. Dopóki nie zamknie przeglądarki, nie zostanie wylogowany. Jak nie popełnić błędu? Wystarczy zapisać md5(hasło + coś tam)? Jak projektować zabezpieczenia, aby nie utrudniać życia użytkownikom? Ten post edytował WebCM 18.03.2012, 16:41:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zawsze testuje swój kod na przeróżne zagrożenia, ale mimo pozytywnych wyników wolę być przygotowany na najgorsze. To tak na /oftop/
Cytat Hash sprawdzam tylko wtedy gdy sa odpalane jakies wazne akcje w systemie np zarzadzanie wpisami,panel admina czy usuwanie komentarzy, poprostu frontcontroller PA sprawdza przy jego odpaleniu hash, reszta frontcontrollerow i komponentow uwierzytelnia uzytkownika na podstawie ACL'a. Pamiętaj, że temat nie dotyczy Twojej strony, tylko obrony przed tym rodzajem ataku na użytkowników np. w serwisie społecznościowym gdzie trzeba zabezpieczyć różnego rodzaju formularze, aby ktoś złośliwy z zewnątrz nie napisał cUrlowego robaka. Pomijam już fakt, że ważne operacje dla konta usera powinno zatwierdzać się hasłem. Ten post edytował fr33d0m 20.03.2012, 20:27:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:24 |