![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Obserwując ten język programowania nie wiem za bardzo co myśleć o bezpieczeństwie a dokładnie o metodach autoryzacji i uwierzytelniania.Z moich obserwacji wynika ,że są dwie:
1.Oparty o bazy danych 2.Oparty o zewnętrzny serwis np. KADM5. W asp.net mamy: 1.Oparty o bazy danych 2.Oparty o aplikacje asp.net 3.Oparty o serwer IIS. 4.Oparty o zewnętrzny serwis. Na tej stronie są ogólnikowo wymienione wszystkie metody uwierzytelnienia.. Czy nie jest to zbyt skromne,jeśli chodzi o PHP?Jak by wyglądało uwierzytelnienie w sieci intranetowej w PHP?Baza danych +IP,które jest zawodne,gdyż co jeśli cała sieć będzie na ADSL?Czy te dwa wymienione uwierzytelnienia w PHP są dla was wystarczające?Czemu Apache nie ma własnego systemu uwierzytelniania tj.w IIS?Dużo pytań,ale może ktoś rozwieje moję wątpliwości bo na razie uważam,że PHP biednie wygląda jeśli chodzi o metody uwierzytelniania. Ten post edytował Niktoś 18.03.2012, 21:16:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Do założenia tego tematu zainspirował mnie ten temat:
Temat: Ponowne uwierzytelnianie i obrona przed CSRF Raczej nikt nie potrafił odpowiedzieć.O tych modach Apache, nie wiedziałem. Cytat No i na koniec, nie bardzo rozumiem co do tego wszystkiego ma bezpieczeństwo? Tak jak mówiłem, obserwując forum widziałem tylko że użytkownicy opierają się tylko o bazę danych.Czemu mało kto używa tych modów dla dodatkowej weryfikacji? Jeśli chodzi o bezpieczeństwo u siebie mam oprócz sql'wej autoryzacji jeszcze Form-Based Authentication więc mogłoby nawet nie być tej sql'owej autoryzacji.Do czego dążę, jeśli ktoś mi shakuje baze danych(sql injection itp) to drugi próg autoryzacji i tak nie zezwoli na zautoryzowanie i dostęp do zasobów ,czy strony.Czy nie jest to bezpieczniejsze? Cytat Z jednej strony bierzesz język raczej ograniczony do określonego środowiska i mocno zintegrowany z nim, a jako kontrę dajesz dość "luźny" język. Przyznam ,że C#.Net + IIS+MSSQL + są ze sobą bardzo mocno zintegrowane-ale czy to nie jest zaletą?Fakt może z racji tego, już samo uwierzytelnianie jak NTLM ze względu na wieloplatformowość w PHP nie ma racji bytu. Thek-zrozumiałem twoje przesłanie i w pełni się z nim zgadzam. Ten post edytował Niktoś 18.03.2012, 22:51:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do czego dążę, jeśli ktoś mi shakuje baze danych(sql injection itp) to drugi próg autoryzacji i tak nie zezwoli na zautoryzowanie i dostęp do zasobów ,czy strony.Czy nie jest to bezpieczniejsze? Jeśli ktoś "shakuje" Ci bazę, a tym samym przejdzie pomyślnie proces identyfikacji i uwierzytelnienia, np., podając wyciągnięty z bazy prawdziwy logina admina, to żaden, nawet najlepszy mechanizm czy metoda uwierzytelniania na nic się nie zda. Poza tym w c# są sposoby na zminimalizowanie praktycznie do zera szans na skuteczne przeprowadzenie sql injection (nie znam dokładniej tematu, nie siedzę w bajce pod tytułem dot net, dlatego wrzucę ten link: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff648339.aspx |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 08:37 |