![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam na stronie element - rozwijaną listę, do której wczytuję elementy - kategorie z bazy i na jej podstawie wyświetlam artykuły z danej kategorii. Po wybraniu kategorii wyświetlam artykuły stronicując je np. po 5 na stronie tylko że to nie działa, bo po dołączeniu stronicowania okazuje się, że przecież wybierając kolejną stronę artykułów z danej kategorii strona się przeładowuje i już nie wie co było wybrane z listy (jaka kategoria). Czy możecie mi jakoś dać pomysł (a jak to wymaga większej wiedzy, której nie posiadam to chociaż mniej-więcej wytłumaczyć gdzie szukać rozwiązania) i jak doprowadzić to do ładu i składu? ps.Jeżeli potrzeba fragment kodu celem zobaczenia co z tym zrobić można to wkleję no ale to jest stronicowanie które przed dodaniem listy działało i zwykła rozwijana lista z przyciskiem submit, która też działa tylko w połączeniu ze stronicowaniem nie ma sensu... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod @mysql_query("SET NAMES 'utf8';"); define('MAXPAGE', 1); $pok = mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users ORDER BY id"); list($max) = mysql_fetch_row($pok); $total = ceil($max / MAXPAGE); $page = intval(@$_GET["page"]); if(0 == $page) { $page = 1; } $start = MAXPAGE * ($page - 1); $full = MAXPAGE; $obej = mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY id limit $start, $full"); while(list($id, $login, $haslo, $mail, $status, $langs, $data, $admin, $oficjalne) = mysql_fetch_row($obej)) { echo "$id <br/>"; echo "$login <br/>"; echo "$haslo <br/>"; } if($_GET['page'] == '') { $strona = '1'; } else { $strona = $_GET['page']; } $poprzedniastrona = $_GET['page'] - 1; if($_GET['page'] == '') { $nastepnastrona = '2'; } else { $nastepnastrona = $_GET['page'] + 1; } echo'</table>'; if($total == '0') { } else { echo'<table align="center"> <tr> <td>'; if(($_GET['page'] == '1') || ($_GET['page'] == '')) { } else { echo'<a href="test.php?event=users&page=1"><input type="submit" value="'.$lang[pierwszastronakatalog].'"> </a><a href="test.php?event=users&page='.$poprzedniastrona.'"><input type="submit" value="'.$lang[poprzedniastronakatalog].'"></a>'; } echo'Strona'; echo $strona; echo ' z '; echo $total; echo "</br"; if($strona == $total) { } else { echo'<a href="test.php?event=users&page='.$nastepnastrona.'"><input type="submit" value="'.$lang[nastepnastronakatalog].'"></a> <a href="test.php?event=users&page='.$total.'"><input type="submit" value="'.$lang[ostatniastronakatalog].'"></a>'; } echo'</td> </tr> </table>'; } ?> A więc mam coś takiego, Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 33 Notice: Undefined index: page in C:...\test.php on line 41 Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 42 Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 60 Notice: Use of undefined constant nastepnastronakatalog - assumed 'nastepnastronakatalog' in C:\...\test.php on line 76 Notice: Undefined variable: lang in C:\...\test.php on line 76 Notice: Use of undefined constant ostatniastronakatalog - assumed 'ostatniastronakatalog' in C:\...\test.php on line 77 Notice: Undefined variable: lang in C:\...\test.php on line 77 Nie bardzo ogarniam te błędy, bo mając 4 rekordy w testowej bazie users i rozmieszczając je po 1 na stronie mam taki efekt, że kliknięcie przycisku następna strona od razu przenosi do ostatniej bedąc na ostatniej klikam wstecz i jestem na stronie 1 Gdy jestem na 4 klikam następną i jestem na str 3 a tam z dwóch robią się 4 przyciski... value na przyciskach nie działa. Czy tobie to działa poprawnie? bo poza tą wskazówką i dodaniem do page apostrofów bo wywalało błąd to nic nie zmieniałam No i jeszcze to mówiłeś że to będzie jakby na jednej stronie tak, bez odświerzania jeśli dobrze rozumiem a tu też jest page1, page2 itd - jak to ma działać ? To mi zadziała z listą o której wcześniej pisałam? Czym to się różni zasadniczo od mojego stronicowania? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 17:42 |