Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL]problem ze stronicowaniem elementów, problem ze stronicowaniem el. wybranych na podstawie kategorii-listy
czarnaowca777

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam na stronie element - rozwijaną listę, do której wczytuję elementy - kategorie z bazy i na jej podstawie wyświetlam artykuły z danej kategorii.
Po wybraniu kategorii wyświetlam artykuły stronicując je np. po 5 na stronie tylko że to nie działa, bo po dołączeniu stronicowania okazuje się,
że przecież wybierając kolejną stronę artykułów z danej kategorii strona się przeładowuje i już nie wie co było wybrane z listy (jaka kategoria).
Czy możecie mi jakoś dać pomysł (a jak to wymaga większej wiedzy, której nie posiadam to chociaż mniej-więcej wytłumaczyć gdzie szukać rozwiązania) i jak doprowadzić to do ładu i składu?

ps.Jeżeli potrzeba fragment kodu celem zobaczenia co z tym zrobić można to wkleję no ale to jest stronicowanie które przed dodaniem listy działało i zwykła rozwijana lista z przyciskiem submit, która też działa tylko w połączeniu ze stronicowaniem nie ma sensu...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
czarnaowca777

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kod
@mysql_query("SET NAMES 'utf8';");
define('MAXPAGE', 1);
    $pok = mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users ORDER BY id");
    list($max) = mysql_fetch_row($pok);
    $total = ceil($max / MAXPAGE);
    $page = intval(@$_GET["page"]);
    if(0 == $page)
    {
    $page = 1;
    }
    $start = MAXPAGE * ($page - 1);
    $full = MAXPAGE;
    $obej = mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY id limit $start, $full");
    while(list($id, $login, $haslo, $mail, $status, $langs, $data, $admin, $oficjalne) = mysql_fetch_row($obej))
    {
     echo "$id <br/>";
     echo "$login <br/>";
     echo "$haslo <br/>";
    }
    if($_GET['page'] == '')
    {
    $strona = '1';
    }
    else
    {
    $strona = $_GET['page'];
    }
    $poprzedniastrona = $_GET['page'] - 1;
    if($_GET['page'] == '')
    {
    $nastepnastrona = '2';
    }
    else
    {
    $nastepnastrona = $_GET['page'] + 1;
    }
    echo'</table>';
    if($total == '0')
    {

}
    else
    {
    echo'<table align="center">
    <tr>
    <td>';
    if(($_GET['page'] == '1') || ($_GET['page'] == ''))
    {
    }
    else
    {
    echo'<a href="test.php?event=users&page=1"><input type="submit" value="'.$lang[pierwszastronakatalog].'">
    </a><a href="test.php?event=users&page='.$poprzedniastrona.'"><input type="submit" value="'.$lang[poprzedniastronakatalog].'"></a>';

}
    echo'Strona'; echo $strona; echo ' z '; echo $total; echo "</br";
    if($strona == $total)
    {

}
    else
    {
  echo'<a href="test.php?event=users&page='.$nastepnastrona.'"><input type="submit" value="'.$lang[nastepnastronakatalog].'"></a>
  <a href="test.php?event=users&page='.$total.'"><input type="submit" value="'.$lang[ostatniastronakatalog].'"></a>';
    }
    echo'</td>
    </tr>
    </table>';
    }
    ?>

A więc mam coś takiego,

Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 33

Notice: Undefined index: page in C:...\test.php on line 41

Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 42

Notice: Undefined index: page in C:\...\test.php on line 60

Notice: Use of undefined constant nastepnastronakatalog - assumed 'nastepnastronakatalog' in C:\...\test.php on line 76

Notice: Undefined variable: lang in C:\...\test.php on line 76

Notice: Use of undefined constant ostatniastronakatalog - assumed 'ostatniastronakatalog' in C:\...\test.php on line 77

Notice: Undefined variable: lang in C:\...\test.php on line 77

Nie bardzo ogarniam te błędy, bo mając 4 rekordy w testowej bazie users i rozmieszczając je po 1 na stronie mam taki efekt, że kliknięcie przycisku następna strona od razu przenosi do ostatniej
bedąc na ostatniej klikam wstecz i jestem na stronie 1
Gdy jestem na 4 klikam następną i jestem na str 3 a tam z dwóch robią się 4 przyciski...
value na przyciskach nie działa.
Czy tobie to działa poprawnie? bo poza tą wskazówką i dodaniem do page apostrofów bo wywalało błąd to nic nie zmieniałam

No i jeszcze to mówiłeś że to będzie jakby na jednej stronie tak, bez odświerzania jeśli dobrze rozumiem a tu też jest page1, page2 itd - jak to ma działać ? To mi zadziała z listą o której wcześniej pisałam?
Czym to się różni zasadniczo od mojego stronicowania?

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 17:42