![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Poszukuję polecanych studiów programistcznych (PHP, OOP, Java etc.). Patrzałem na politechnikę poznańską i gdańską. Co Wy na to? Jakie byście polecali specjalizacje?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@Rysh: też robiłem Oracle, ale wiesz że to wcale nie jest złe? To jest jeden z tych dialektów, który jest najbliższy standardowi SQL. Pozostałe dialekty są w porównaniu do niego jednak z reguły w tyle lub maja swoje własne rozwiązania. To jest właśnie trudność jaką sprawiają dialekty. Jest ich kilka i nie są w pełni przenośne czy kompatybilne między sobą. Nawet jeśli byś się chciał idealnie standardów trzymać to... nie zawsze to jest możliwe, gdyż pewne dialekty nadal nie są zgodne ze standardem. Zwyczajnie nie wszystkie jego możliwości implementują.
Gdy ja zaczynałem, MySQL przykładowo jeszcze nie obsługiwał UNION. Użycie counter w HAVING lub ORDER BY w takim zapytaniu jak: SELECT pole, count(id) AS counter FROM tabela GROUP BY pole HAVING counter > 5 ORDER BY counter DESC też jest wynalazkiem spoza standardów SQL. Ale tego typu "drobiazgów" na studiach też się zapewne nie dowiesz, a jedynie poprzez praktykę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) IceManSpy powiedział o sensie studiowania. Nie uczą one jak programować. One Cię nauczą podstaw byś wiedział jak programować, gdzie szukać rozwiązań, co może się przyczynić do rozwiązania problemu, w jaki sposób się dobrać do problemu. To są rzeczy niezalezne od języka, który tak naprawdę sam sobie wybierzesz wedle upodobań. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 11:07 |