![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od pewnego czasu ucze się programowania obiektowego i natrafiłem na takie zadanie : "Utwórz klasę "rozwiazanie", która będzie mogła wykonać operacje arytmetyczne na takich tablicach jak array(5, "plus", 4), oraz array(2, "razy", 8) i wykonaj na nich działanie arytmetyczne. Pamiętaj, że środkowa wartość w tablicy jest również nazwą klasy - zaimplementuj ją. W przyszłości może być potrzeba obsługi innej operacji arytmetycznej bez potrzeby zmiany kodu". Trochę nie rozumiem po co mam tworzyć jedną klasę "rozwiazanie", która i tak będzie musiała za pomocą funkcji array_search szukać takich słów jak plus, razy, minus, podzielić i wykonać operację na pozostałych wartościach. Jaki jest sens i potrzeba tworzenia kolejnych klas? Jeżeli ktoś może mi to wytłumaczyć to będe bardzo wdzięczny za pomoc. Nie jestem w stanie nawet zrobić sobie szkicu takiego rozwiązania jak to miałoby wyglądać. Pozdrawiam, |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję bardzo za pomoc. To mi powinno trochę rozjasnić umysł. Największym problemem dla mnie jest chyba zmiana sposobu myślenia, wg wzorców projektowych, które jak widzę są koniecznością przy programowaniu obiektowym. Nie potrafię do końca sie "przełączyć" na OOP po wielu latach pisania proceduralnego, ale chyba nie jestem jedynym, który ma ten problem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:18 |